FőképA rock történetének egyik legnagyobb sikerű konceptalbum-sorozata a végéhez ért, trilógiává teljesedett. Az alkotók megpihennek, az örökség most már önálló életre kel. Öt év munkája, számtalan jogi és alkotói vita, probléma, összeveszés után Meat Loaf megjelentette a Bat Out Of Hell-trilógia záródarabját.
„Most akkor örülünk?” Igen, örülünk, igaz, örömünk nem teljesen felhőtlen, de azért panaszra nincs okunk.

Ez az egész abszurd rockoperaszerűség Jim Steinman zeneszerző fejéből pattant ki közel harminc éve, és tette visszavonhatatlanul sztárrá a texasi születésű Meat Loafot.
Aki azért jó 15 éven keresztül minden tőle telhetőt megtett, hogy alulmúlja saját magát, széttépje nimbuszát (számomra a legemlékezetesebb balfogás a Cherrel énekel „Dead Ringer” című démonian kellemetlen felvétel), de nem ment neki, mert 1992-ben megjelent a Bat Out Of Hell folytatása, 14 év elteltével pedig a befejezése.

Élénken emlékszem 1992-re, amikor szó szerint a csapból is az „I`d Do Anything for Love (but I Won`t Do That)” című nóta folyt, és én ezt nehezen viseltem. Dagályos volt, hangos, mintha önmaga paródiáját hallgattam volna.
Aztán évekkel később véletlenül a kezembe akadt az első rész, és ezt követően már más füllel hallgattam végig az albumot.
A dalt még most sem állhatom, ám magát a koncepciót nagyon megszerettem. Glamour rock, glitter rock, art rock, rock and roll, színpadias túlzás és még ki tudja minden szorult Steinman agyszüleményébe.

Ezért is vártam a trilógia befejező darabját. Ami 1977-ben a helyén volt, 1992-ben már egy kicsit talajtalannak hangzott, ezért aztán nagyon kíváncsian tettem be a lemezt. Hogyan lehet ezt lezárni 2006-ban?
Pláne úgy, hogy Meat Loaf 59 éves, és Steinman sem fiatal? Nos, még akkor is jól, ha felemás módon sikerült az album. Ugyanis nem véletlenül szerepel a borítón Desmond Child neve Jim Steinmané mellett.
Az ötletgazda ugyanis egyetlen új dalt sem írt a lemezhez, a szerzeményei egy ideje fiókban hevertek, korábbi projektekhez készültek, és vagy lemezre kerültek, vagy nem.

A maradékot Desmond Child töltötte ki, aki valószínűleg a leghevesebb érzelmeket kiváltó figurák egyike az amerikai zenei életben.
Több hírességnek és sztárnak csinált albumot, semminthogy érdemes legyen felsorolni (jó, Chertől Michael Boltonon keresztül Bon Joviig), és finoman szólva is ellentmondásos zenész, zeneszerző, producer.
Azt rögtön el kell ismernem, hogy Steinman pótlására nála alkalmasabb embert nem találhattak volna. Mert Child mindent tud erről a túlproducált, túlírt, dagályos, ömlengő, őrjöngő műfajról, mint bárki a világon.

Az album rögtön az ő szerzeményével indul. „The Monster is Loose”, a Szörnyeteg kiszabadult, és mit tagadjam, tényleg kiszabadult. Nagyon erős kezdés ez.
Meat Loaf hangja hihetetlen módon egy kicsivel még jobb is, mint 30 éve. Szinte szétrobban az energiától, tele erővel, pontos, drámai, tele átéléssel, és amikor azt hiszem, hogy itt a vége, akkor még mindig bírja szusszal, még mindig feljebb tud lépni egy tercet, szóval le a kalappal. És végig bírja az irgalmatlan tempót. Elképesztő.

Az albumon természetesen kiemelt szerepet kapott két duett is, amivel gyaníthatóan az „I`d Do Anything for Love (but I Won`t Do That)” című dal sikerét tervezték megismételni. Igaz, hogy az „It`s All Coming Back To Me Now” Steinman szerzeménye, de sajnos nyomába sem ér a ’92-es dalnak.
Marion Raven méltó partnere Meat Loafnak, csak a dal nem olyan dögös és fülbemászó. Ugyanakkor azért van ám itt nyalánkság.
A „Bad For Good” gitárszólóját nem más, mint Brian May nyomja, és ami igazán meglepő, hogy May első pillanatban felismerhető stílusa (amit nyilván a Queenhez köt mindenki) egyáltalán nem idegen ebben a közegben, sőt. Olyannyira, hogy számomra ez az egyik kedvenc.

A brutális „In The Land Of The Pig, The Butcher Is King” című dalban Steve Vai tépi a húrokat, persze most is lehengerlően. A lemez egyik legjobb Steinman-nótáját azonban nem a mester, hanem Child írta.
A Patti Russóval előadott „What About Love” nagyon rendben van, kiváló svunggal, remek ritmikai váltással, dinamikával, és meg kell hajolnom Child zeneszerzői és stiláris képessége előtt.
Nemcsak ebbe a dalba, hanem a lemezbe is beletett mindent, amit tud. Nagyzenekar – ismét pazar arranzzsal – fülbemászó melódiák, tempó, lendület, csillogás, ötlet, szellem, és alkalmanként még önirónia is.

A lemez 76 perce egyszerre sok és kevés. Elég gyatra és elkoptatott közhely, hogy a lemezt kétféle reakcióval fogadják. Aki szereti a Bat Out Of Hellt, meg fog őrülni. Aki nem, az ettől sem fog a boltokba rohanni, hogy azonnal megvegye.
Én az első kategóriába tartozom, mert szeretem a jól és okosan kitalált színpadisságot, a túlzást, az őrületet.

Ezt a lemezt nem úgy kell komolyan venni, mint mondjuk Boz Scaggs albumait vagy Steely Dant. El kell fogadni, hogy ez erről szól, egyszerre komolytalan és sekély, súlyos és nehéz. Steinman, és most Desmond Child egy sajátos formanyelvet talált ki, ami éppúgy a ’70-es évek sajátja, mint az új évezredé.
Sokrétű zene ez, amiben rettentő sok élvezetet fognak találni Meat Loaf rajongói.

Előadó:
Meat Loaf - ének

Közreműködők:
Marion Raven - gitár
Patti Russo - ének
Brian May - gitár
John Shanks - gitár
Steve Vai - gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1.The Monster Is Loose
2. Blind As A Bat
3. It`s All Coming Back To Me Now - (with Marion Raven)
4. Bad For Good
5. Cry Over Me
6. In The Land Of The Pig, The Butcher Is King
7. Monstro
8. Alive
9. If God Could Talk
10. If It Ain`t Broke Break It
11. What About Love - (with Patti Russo)
12. Seize The Night
13. The Future Ain`t What It Used To Be - (with Jennifer Hudson)
14. Cry To Heaven

Diszkográfia:
Stoney & Meatloaf (1971)
Bat out of Hell (1977)
Dead Ringer (1981)
Midnight at the Lost and Found (1983)
Bad Attitude (1984)
Hits out of Hell (1984) válogatás
Blind Before I Stop (1986)
Live at Wembley (1987) koncert
Heaven & Hell (1989) válogatás
Bat out of Hell II: Back into Hell (1993)
Back From Hell: The Very Best of Meat Loaf (1994) válogatás
Welcome to the Neighborhood (1995)
Live Around the World (1996) koncert
Heaven Can Wait - The Best Ballads of Meat Loaf Vol. 1 (1996) válogatás
The Very Best of Meat Loaf (1998) válogatás
VH1: Storytellers (1999) koncert
Couldn`t Have Said It Better (2003)
Bat out of Hell: Live with the Melbourne Symphony Orchestra (2004) koncert
Bat out of Hell III: The Monster Is Loose (2006)
3 Bats Live (2008) koncert
Piece of the Action: The Best of Meat Loaf (2009) válogatás
Hang Cool Teddy Bear (2010)