Főkép

A modern orvostudomány békákon lovagol, nagyritkán rekordideig. Viszont sokkal gyakrabban előfordul, hogy beesik a fara alá, ahol aztán látványos, ám a kliens számára annál bosszantóbb, fetrengésbe kezd. Ez történt, amikor felkerestem egy kórházat, és úgy éreztem magam, mint egy apró flippergolyó, amire még egy megtévedt ganajtúró is rámászott.

Tizenegy vizsgálat után végre rájöttek, mi a bajom. Mitől pörgök, miért nincs bűntudatom jóformán semmitől, miért érzem, hogy keményebb vagyok a világ bánatánál. Mérgezést kaptam. Nehézfém mérgezést. A kórisme: Rage. És mivel a Unity című lemezükön tizenegy dal zúzza a füleket, hát tizenegy keresztes pozitív lett a vérvizsgálatom. Ja? És nem akarok meggyógyulni soha!

Tömtek gyógyszerekkel, steril, fehérköpenyes popzenészek, civilben járó, nyugdíjas klasszikus professzorok, pizsamában szaladgáló, kócos hajú jazz őrültek, de amikor a lift – amiből egy fémmágus dala üvöltött, hogy szerinte utolsó vagyok a sorban – levitt az alagsorba és a hullaházban találtam magam, rájöttem, hogy a betegség, amiben fülig elmerültem, maga az élet.

Gyógyíthatatlan és halálos, nesze neked egy kis antibiotikum. Csakhogy ez nem igaz. Az élet messze nem gyógyíthatatlan és főleg nem halálos. Csak egy kis egységre van szükség, egységre test, szellem és lélek között, egységre a metálosok és a metal műfajok között. A Rage a Unity című albummal összekovácsolja ezt az egységet, ahogy az acélt állítja össze a kovácsmester. Nagy hőfokon, kemény csapásokkal, izzadt testtel… hoppá! Azt hiszem túl messzire mentem.

Mikor nyolcvanháromban nekiindult a zenekar – még Avanger néven –, általános jóslatként terjedt, hogy „Peavy” Wagner az ő rekedt torkával nem tudja majd felvenni a versenyt az ezüsttorkú kollégákkal. Remélem ezek a jövőlátók maradtak a kritikusi pályán, mert mint jósok csúnyán elbuktak. Azóta nemcsak, hogy felveszik a versenyt a metal ringben, de a Rage maga lett a mérce. Ahogy azt kedves főszerkesztőnk is megjegyezte: „ A Rage ellen már nem sok zenekar képes huzamosabb ideig talpon maradni.”

A Unity bír mindennel, amivel egy power metal lemeznek bírnia kell. Annyi pozitív energiával, hogy még az ifjú Skywalker feje is belerobbanna, annyi pörgéssel, ritmussal és dallammal, hogy Beethoven füle is kitisztulna tőle.

De ez még kevés. Nem egy mindennapi szimfonikus metal lemezről van szó. Meg van benne az idegtépő hörgéstől és húrzúzástól kezdve, a zseniális dob és gitárszólókon keresztül, a lélegzetelállító klasszikus elemekig minden. Szóval valóban gyógyír minden bajra, akár orvosi, akár népgyógyászati szemszögből közelítjük meg a kórságot, a Rage legyőzi még az életet is.

Az együttes tagjai:
„Peavy” Wagner – ének, basszus
Victor Smolski – gitár
Mike Terrana – dob

Közreműködők:
Inspector Symphonic Orchestra

Az albumon elhangzó számok listája:
1. All I Want
2. Insanity
3. Down
4. Set This World On Fire
5. Dies Irae
6. World Of Pain
7. Shadows
8. Living My Dream
9. Seven Deadly Sins
10. You Want It, You’ll Get It
11. Unity

Diszkográfia:
Avanger – Prayers Of Steel (1985)
Avanger – Depraved To Black – EP (1985)
Reign Of Fear (1986)
Execution Guaranteed (1987)
Perfect Man (1988)
Secrets In A Weird World (1989)
Reflections Of A Shadow (1990)
Extended Power – EP (1991)
Trapped (1992)
Beyond The Wall – EP (1992)
The Missing Link (1993)
Refuge – EP (1993)
Power Of Metal – Live CD (1994)
10 Years In Rage (1994)
Black In Mind (1995)
Lingua Mortis (1996)
End Of All Days (1996)
Higher Than The Sky – EP Japan (1996)
Live From The Vault – EP Japan (1997)
XIII (1998)
In Vain „Rage In Acoustic” (1998)
In Vain I-III (1998)
Ghosts (1999)
Welcome To The Other Side (2001)
Unity (2002)
Soundchaser (2003)
From Cradle To The Stage (2004) koncert DVD és CD
Speak Of The Dead (2006)
Full Moon in St. Petersburg (2007) DVD
Carved In Stone (2008)
Gib Dich Nie Auf (2009) EP
Strings To A Web (2010)
21 (2012)