Főkép

ekultura.hu Az új albumotokat két nyelven vettétek fel. Sokkal gyakoribb az, ha valaki előbb magyarul próbálkozik, és utána tér csak át az angol szövegekre, ti viszont pontosan fordítva tettétek, vagyis előbb angol nyelvű lemezekkel jöttetek ki, és az után tértetek vissza a magyarra is. Mi áll a döntésetek mögött?

Kun Anita Igazából az Ideas már tizenkét éve létezik. Az eredeti koncepciójuk az volt, hogy csak angolul szólaljanak meg a dalok. Valójában ez nem csak koncepciónak számított, hanem nem találtak senkit, aki magyar szövegeket ír.
Én több mint egy éve éneklek velük, és nekem jutott eszembe az az ötlet, hogy mivel Magyarországon vagyunk, és magyarok vagyunk, próbáljuk meg magyarul is, és persze angolul is. Legyen meg mind a kettő, és ebből dupla CD-t lehet készíteni. Így alakult ki az, hogy én írom a szövegeket.

Jómagam nem vagyok angolos, de egy angolul nagyon jól beszélő ismerősöm meghallgatta és megnézte a szövegeket, és lefordította azokat, majd kivitte még Angliába is, ahol ellenőrizték, és így lett meg az angol szöveg.
Nem minden angol szöveget én fordíttattam le, hanem az ex-dobosunk, Békési Laci is közreműködött ebben.

ekultura.hu Úgy érzitek, bejött ez az ötlet?

Kun Anita Azt már tudom, hogy amikor felléptünk a Szigeten, a koncerten néztem az embereket, és sokan énekelték a dalokat, akik már megvették és ismerik az albumot. Úgy tűnik, hallgatják, és sokan énekeltek együtt velünk, ahhoz képest, hogy mennyien voltunk.

Ezt tudom. Az angol részét nem tudom megmondani, mert nem jött visszajelzés külföldről.

ekultura.hu Miért döntöttetek úgy, hogy felveszitek az Operaház fantomja musical címadó dalát?

Kun Anita Ez a kiadó ötlete volt. Az, hogy ismert emberek szerepelnek egy kezdő zenekar lemezén, mindenféleképpen felkelti az emberek érdeklődését.

ekultura.hu Viszont kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy mivel neked kifejezetten képzett hangod van, nem zavaró-e, hogy a két férfihang egyáltalán nem úgy képzett, ahogy a tiéd?

Kun Anita Eltérően énekelnek, természetesen, hisz mindketten rockzenészek, azt pedig tudjuk, hogy a rockénekesek egészen másként képzik a hangot, de azt mondom, hogy ez belefér, mivel ez rockzene.
A szám egy musical betétdalának rockos átdolgozása. A Nightwishben is a srác, Marco rockosan énekel, kőkeményen. Én nem kritizálnám őket.

ekultura.hu Neked melyik a kedvenc számod az albumról?

Kun Anita Nekünk az „Angyal”. Egyöntetűen az egész zenekarnak és nekem személy szerint is az „Angyal” számít a kedvencnek. Mondhatom azt, hogy tényleg jól sikerült. Pörög, és száll benne az ének, és nincs olyan érzése az embernek, hogy ó, megint leállt a nóta, aztán megint beindul, hanem egyben van.

Nagyon érdekesen született meg. Amikor először meghallottam, teljesen megrémültem, és elképzelni sem tudtam, ebből mit fogok kihozni.
Aztán utána csak hallgattam, hallgattam, és annyit hallgattam, hogy egyik este hazajöttem, és ilyen félig meditatív állapotban - még nem aludtam, de már nem voltam ébren - járt a fejemben a szöveg, a dallam, és egyszer csak hallottam magamban az egészet. A vokálokkal együtt, mindennel együtt. És másnap meg is csináltam.

ekultura.hu Esetleg úgy tervezitek, hogy ebből lesz a videoklip?

Kun Anita Igen, úgy tervezzük, hogy ebből lesz a videoklip. Igazából két lehetőség volt: vagy a „Kegyetlen idők”, vagy az „Angyal”. A „Kegyetlen idők” kicsit populárisabb talán, talán más irányvonalba is be lehetne picit rakni, szellősebb is. Aztán úgy döntöttünk, hogy annyira tetszik az „Angyal”, hogy maradunk ennél.

ekultura.hu Ha már a popularitásról beszélünk, mennyire egyezik az ízlésetek a közönségével? Nekik is ugyanez a kedvencük?

Kun Anita Igen. A honlapunkra felraktunk egy felmérést, hogy szavazzanak, nekik melyik nóta tetszik a legjobban, és a legnagyobb százalékuk az „Angyal” mellett döntött. Úgyhogy teljes egészében az „Angyal”-t is raktuk fel a honlapra.

ekultura.hu Ebből szinte adja magát a következő kérdés. Számotokra mi a fontosabb: a minőség vagy a popularitás? Az, hogy tényleg valami korszakosat alkossatok, vagy inkább népszerűek legyetek?

Kun Anita Is-is, ugyanis meg kell találni azt a középutat, ami még mi vagyunk, amivel még ki tudjuk fejezni magunkat, de el is tudjuk adni.
Nyilván nem csak magunknak szeretnénk zenélni, vagy egy nagyon szűk rétegnek, hanem mindenféleképp szélesebb közönséget szeretnénk magunkhoz vonzani. Ez egyértelmű. Aztán, hogy ez mennyire fog sikerülni, már a jövő titka.

ekultura.hu Viszont ha tömegeket akartok vonzani, akkor idén miért csak egyetlen koncertet adtatok?

Kun Anita Az egész lemezt kismamaként énekeltem föl. Május harmadikán született a kisfiam, a lemez pedig huszonötödikén jött ki. Tehát nem értem rá, és valójában erőm sem volt hozzá.
Négy hónapos terhes voltam, amikor az utolsó három koncertet adtuk. Ez után úgy döntöttem, hogy elég, innentől fogva nem szabad koncertezni. Közben stúdióba vonultunk, majd amikorra kijött a lemez, már megszületett a kisfiam, és onnantól kezdve eléggé le voltam harcolva.
De most már négy hónapos, és igyekszem nagyon okosan beosztani az időmet és az energiámat, és elkezdeni a zenekar menedzselését, hogy minél többet, minél jobb helyeken koncertezzünk.

ekultura.hu Milyen fellépéseket terveztek?

Kun Anita Szeretnénk a nyári időszakban minél több fesztiválon részt venni, ami ugye nagyon sok embert vonz, a téli időszakban pedig a rock klubokat szeretnénk „megtámadni”.
Sok jó rock klubot ismerünk, és onnan talán sikerül egy kisebb közönséget összeszedni. Szerintem egy év alatt csak összejön. Ez az ősz, tél és tavasz ezzel fog telni. Tavasszal már kezdődnek a fesztiválok, és arra az időszakra már szeretnénk egy bizonyos rajongótábort magunkénak tudni.

ekultura.hu Az őszi Gothica Fesztiválon is terveztek fellépést?

Kun Anita Igen, mi szívesen fellépnénk, és remélem, hogy meg is hívnak minket.

ekultura.hu Amikor részt vesztek egy fesztiválon, megnéztek másokat is?

Kun Anita Természetesen. Ez nyilván attól függ, hogy azon a napon kik játszanak, és természetesen a zenétől is. A zene az, ami mozgat, nem a külsőségek.

ekultura.hu A honlapotokon írtad, hogy a Nightwish koncertjét láttad nézőként, és eleve a Nightwish a kedvenc zenekarod. Hogyan sikerül különböznötök tőlük, amikor adott a szimfonikus, kicsit gótikus metál alap és a klasszikus képzettségű női hang?

Kun Anita Igazából ez egyértelműen a fiúk érdeme, mert megőrizték a fémesebb stílusokat, és ehhez ragaszkodtak is. Én egy kicsit több szimfonikust raktam volna bele, de az az igazság, hogy nem ellenkeztem.
Elfogadtam, amikor azt mondták: „Ha egyszer Hamburger Feri nem tud Nightwishes nótát írni, akkor nem tud. Anita, ha te nem tudsz érces, kemény hangon énekelni, akkor nem tudsz. Mert neked is van egy stílusod, sajátos hangszíned, és ez adott.”
Egyszóval mindenkinek megvan a maga stílusa, és abból kell kihozni a legjobbat.

Így ez az ötvözet elég érdekes lett. Talán egy picit hasonlít a Nightwishre a hanghordozás miatt, de nem lett annyira operás. És direkt nem lett annyira operás, mert a zene sem annyira operás. Így nem lett annyira Nightwishes. És belevittem a saját stílusomat is.

ekultura.hu A fiúk tatbányaiak, te viszont Gödöllőn laksz. Kicsit nagy a távolság. Könnyű együtt dolgozni velük?

Kun Anita A távolság valóban nagy, de majdnem minden nap értekezünk telefonon vagy emailben. Nagyon könnyű a fiúkkal együtt dolgozni. Ez volt az első dolog, amiért azt mondtam, hogy „Igen, ez a zenekar kell nekem!”
Ez már az első próbán kiderült. Az első közös próbánkra én is felkészülten mentem, de ők is felkészülten érkeztek. Nem a próbán tanulgattuk, javítgattuk a nótát, hanem csak összeraktuk, és még egy keveset csiszolgattuk, és ez nagyon tetszett nekem.
Szerintem itt kezdődik a dolog, hogy felkészülten megyünk, és így tudunk együtt dolgozni igazából. Dinamikusabban. Ha az ember csinál valamit, azt csinálja is!

ekultura.hu Ha már szóba került az első próba, hogyan kerültél be az együttesbe?

Kun Anita Igazából a páromnak köszönhetem. Nagyon sokat nyaggatott, hogy „Ne hagyd abba az éneklést, csináld!” Mire én. „De én a rockzenéért vagyok oda.” Persze ő is a rockzene rajongója. És akkor meghallottam a Nightwisht.

Az alapvető problémám abból fakadt, hogy rockzenét szerettem volna énekelni, de a hangom nem illett bele. A saját magam készítette csapdába estem. Felállítottam magamnak olyan falakat, amiket évekbe tellett lerombolni.
És amikor meghallottam a Nightwisht, akkor rádöbbentem, hogy „Ez az! Hát meg lehet csinálni”. Rájöttem, hogy tiszta dilis voltam, hogy magamban eldöntöttem, hogy nem ide való a hangom.

Ezek után a párom internetes hirdetés alapján talált az Ideasra. Megemlítették a Nightwisht, hogy hasonló stílusban szeretnének játszani, hasonló képzettségű énekesnővel, én pedig pont ilyent kerestem. A Nightwish után bezsongtam, hogy ilyet szeretnék, de olyan emberekkel, akik felkészültek, és lehet velük dolgozni.

ekultura.hu Egyszóval nem is csábított az, hogy mikor Tarja kilépett, vagyis kirúgták, oda jelentkezzél?

Kun Anita Aranyos kérdés volt. Köszönöm szépen. Az az igazság, hogy nekem örök szerelem marad a Nightwish, de a Nightwishnek hatalmas tábora lehet, énekesnők bombázzák őket az ajánlataikkal.
És remélem, minél hamarabb megtalálják az igazit, mert azt látom, hogy nagy állóvízben csücsülnek, és ott sajnálkoznak, hogy ez nem Tarjás, ez meg Tarjás. És ez így nem megy. Nagyon remélem, hogy összeszedik magukat, és tovább csinálják Tarja nélkül, új énekesnővel.

Nekem viszont itt van az Ideas. És ez így tökéletes. Az a jó, hogy mindig kikérik a véleményemet, és meg is szívlelik.
Ha azt mondom, nem kell valahova egy refrén, akkor kiveszik, és úgy csinálják meg. És hagyják, hogy írjam a szöveget, és csináljam szabadon, amit szeretnék.

ekultura.hu Miben fog különbözni a következő lemez? Bármennyire jó a zenétek, a Szigeten sajnos nem úgy tűnt, hogy hatalmas bázisotok lenne.

Kun Anita Igen. Ez leginkább annak köszönhető, hogy közvetlenül az album megjelenése után nem tudtunk nyomulni. De ez köszönhető annak is, hogy az Ideasnak nincs kiépített kapcsolatrendszere.
Tudjuk jól, hogy kapcsolatok nélkül, nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tud megmaradni egy zenekar, akármilyen lemezt készített. Mindenek előtt azon vagyok, hogy kiépítsem a kapcsolatrendszerünket, és minél többet koncertezzünk, minél jobb helyeken.

ekultura.hu A zenétek ugyanaz marad?

Kun Anita Igen. Vannak olyan dolgok, amiken finomítani kell. Jobban át kell fésülni a nótákat. Nem kell mindenhol minden hangszernek szólnia.
A másik pedig, hogy nem kell mindenáron maratoni nótákat írni, mert ha leesik a nóta menet közben, az nem jó koncerten. Szóval egy kicsit dinamikusabb lesz a következő lemez. Egyetlen lírai nótát engedélyezek, pedig nagyon lírai alkat vagyok, de annak nagyon szép balladának kell lennie. A többi viszont pörögni fog.

ekultura.hu Remélem, mihamarabb meghallgathatom.