Főkép

A mai rock-galaxisban már szinte törvényszerű a látszat-ellentét páros. Minél inkább veszélyesnek tűnik egy figura, annál valószínűbb, hogy a zenéje populáris, rocknak még csak-csak, keménynek már egyáltalán nem nevezhető produktum. Mintha kompenzálni kellene valamit, mintha extravagáns vagy kemény külsőt kellene viselni ahhoz, hogy húzósnak nevezzék a zenénket. Minél jobban tele vagy varrva, annál valószínűbb, hogy könnyen emészthető, kamaszoknak szóló zenét játszol.

Na már most az 1993 januárjában alakult Papa Roach tagjai pontosan így néznek ki. Agyontetovált, térképszerű bőr, gondosan beállított haj… szóval azért sugárzik a képekről, hogy ugyan a külső vad, ezek a fiúk igen is zuhanyoznak. Az sem kizárt, hogy éjszakai krémet is használnak. Az új album pedig jól sikerült, bár elsősorban nem az ólommal öntött fülekbe fog bekúszni.

És mégis… a The Paramour Sessions minden tekintetben felülmúlta a banda korábbi önmagát. Nem, nem így akartam.


A Papa Roach eddig is kellemes, dallamos és hangulatos zenét gyártott, de amit ezzel az albummal műveltek, az felér egy vérfrissítéssel. A lemez tele van jobbnál jobb nótákkal, ráadásul tipikusan az a veszélyeztetett faj, ami első hallásra végigsimogatja a hallójáratokat, marokra fogja az agyat és még hetekkel később is ezt dúdoltatja a pórul járttal. Ez az érzés általában idegesítő, de a Papa Roach esetében még örülünk is neki.

Érthető, tiszta, ritmusos és – ami nem kevésbé fontos egy rock bandánál – őszinte. Kellemes gitár- és bassz témákkal, lágyan rekedt énekkel, őszinte szöveggel és erőteljesen lázadozós hangulattal. A zenéjük valahol a Linkin Park és a Him közötti senki földjét hódította meg, így hát most már vámot kell fizetnünk, ha át akarunk haladni a kiesnek már nem nevezhető vidéken. De ez a vám egyáltalán nem lesz ellenünkre, ebben biztosak lehetünk.

Az együttes tagjai:
Jacoby Shaddix – ének
Jerry Horton – gitár
Tobin Esperance – gitár, basszus
Dave Buckner – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. … To Be Loved
2. Alive (N’ Out Of Control)
3. Crash
4. The World Around You
5. Forever
6. I Devise My Own Demise
7. Time Is Running Out
8. What Do You Do?
9. My Heart Is A Fist
10. No More Secrets
11. Reckless
12. The Fire
13. Roses On My Grave
14. Scars (Live & Murderous In Chicago)

Diszkográfia:
Infest (2000)
Lovehatetragedy (2002)
Cetting Away With Murder (2004)
The Paramour Sessions (2006)