Főkép

ekultura.hu Győrből jöttél, viszont többnyire olyanokkal dolgozol, akik Budapesten, a Táncművészeti Főiskolán végeztek. Hozzájuk képest mennyiben hoztál mást a győri iskolából?
Jalits Edit Szerintem régebben, amikor még én végeztem, annyival adott többet Győr, hogy ott többet tanultunk modern stílust. Az itt végzettek nem foglalkoztak annyit a modern stílussal, mint mi, győriek.

ekultura.hu Neked mindig is a modern tánc volt a kedvenced?
Jalits Edit Igen. Spicc-cipő undorom van.:)

ekultura.hu És a másik irányba, a posztmodern tánc felé való elmozdulásra sem vágytál soha?
Jalits Edit Arra sem. Ez nekem egy kicsikét sok. Nem tartom igazán táncnak azt, ami a modernnél modernebb. Elvetemültnek tűnik, amikor egy porszívócsövet húzkodunk magunk után.

ekultura.hu Mi fog meg a modern táncban?
Jalits Edit Annyiban jobb, mint a klasszikus tánc, hogy nem annyira merev. A klasszikus táncban a kezek, a széles gesztusok mind nagyon művinek hatnak nekem. A modern sokkal szabadabb. A mozdulatokat a saját stílusodhoz igazíthatod, nem úgy, mint a klasszikában, amit úgy kell megvalósítani, ahogy a „nagy könyvben” le van írva.

A szabadság persze bizonyos határok között értendő, de azon belül mindent úgy csinálsz, ahogy jónak érzed.

ekultura.hu Vannak kedvenceid? Kedvenc koreográfusod? Kedvenc darabod?
Jalits Edit Kedvenc darabjaim lényegében nincsenek. Kedvenc koreográfusaim közé tartozik viszont Földi Béla, aki az „Ősz” mozdulatait komponálta.
Kun Attilát is jónak tartom, de vele most dolgoztunk először, és az ő sajátos stílusa - a nyújtott láb - teljesen más, mint amit eddig megszoktam. Talán annyival áll hozzám közelebb, hogy kényelmesebb.
És Győrben is megkedveltem néhány koreográfust. Ott Demcsák Ottó volt a balettmesterem tizenkét évig, és már megszoktam az ő stílusát.

ekultura.hu Hogyan kerültél a Budapest Baletthez?
Jalits Edit Miután elvégeztem az iskolát, feljöttem Pestre Markó Iván társulatába, a Fesztivál Baletthez.
Ez után két évre visszatértem Győrbe, a Győri Baletthez. Majd újra felköltöztem Pestre, de nem volt munkám, és találkoztam Misivel [Michael Kropffal], aki akkor még nem ezzel foglalkozott, mármint hogy a show-világból balettet csináljon.
Aztán egyre több klasszikus képzettségű táncos érkezett, és így átalakult ez az egész. Egyszóval jelen voltam már az „alapkő-lerakásnál” is.

ekultura.hu No és, hogy érzed itt magad?
Jalits Edit Úgy érzem, a Budapest Balettnél megtaláltam a helyem, és kifejezettem élvezem a munkát a társulattal.

ekultura.hu Mennyiben különbözik ez a társulat a többitől?
Jalits Edit Leginkább emberileg. Teljesen normálisak. Eddig ez a legjobb csapat, akivel együtt táncoltam.

ekultura.hu Szerinted eleget léptek fel?
Jalits Edit Nem. De hát nagyon nehéz a helyzetünk, mivel nem mondhatjuk magunkat agyontámogatottnak. Még nem veszik meg a „nagyok” az előadásunkat, egyszóval egyelőre még nagyon nagy küzdelem folyik.
Nyilván változó, hogy mennyit lépünk fel. Van hónap, például a november és március közöttiek, amikor hat-hét előadásra is sor kerül, de előfordul, hogy egy egész hónapon át semmi nem történik.

ekultura.hu Hogy érzed, hogyan sikerült az új darab, a „Vivaldi: A négy évszak”?
Jalits Edit Szerintem kifejezetten jól sikerült. Nagyon megoszlanak a vélemények, hogy melyik felvonás a jobb. Sokak szerint érdemes lenne kipróbálni, hogy csak az első, vagy csak a második felvonást adjuk elő, vagy akár felcseréljük a kettőt, de erről is megoszlanak a vélemények, hiszen az alapkoncepció éppen az, hogy szembehelyezzük a két korszakot.

ekultura.hu Neked kiemelt szerep jutott a darabban, mivel az első felvonást a „karral” táncolod végig, aztán a másodikban szólistaként térsz vissza. Hogy bírod ezt?
Jalits Edit Amikor a teremben próbáltunk, és még egy héttel a premier előtt is, azt sem tudtam, hol vagyok. A bemutatón viszont, amikor mindenki spannolta magát, már nem éreztem ezt a fáradtságot. Meglehet persze, hogy mivel szabad levegőn voltunk, ez is segített. Ez is más, mint a teremben.

ekultura.hu Mennyiben más a levegőn? Eléggé hideg volt odakinn.
Jalits Edit Ezt nem is éreztem. De a legfőbb különbség, hogy könnyebben kaptam levegőt, és jobban bele is éltük magunkat. Viszont az előadás után elmentünk bulizni, és ott éreztem, hogy teljesen kimerült vagyok. Akkor jött ki, akkor éreztem, milyen nagy volt a megterhelés.
Az is hozzájárult a kimerültséghez, hogy előtte két hónapon át folyamatosan este kilencig, húsz perces ebédszünettel egész nap próbáltunk. Szerintem ez is közrejátszhatott abban, hogy a végére teljesen kimerültem.

ekultura.hu Amikor nem balettozol, mivel töltöd az időt?
Jalits Edit A reggel nyolctól este kilencig tartó próbák után? Nem sok mindennel. Persze amúgy nem vagyunk ilyen sokáig - ez csak a felkészülési időszakra vonatkozik. Ilyenkor viszont este kilenckor már alszom, és úgy érzem, hogy mindjárt meghalok. Különben úgy szórakozom, mint minden „normális” ember. Moziba megyek, olvasok, „Született feleségek”-et nézek.

ekultura.hu Gondolom táncosként sok zenét is hallgatsz. Kiket szeretsz?
Jalits Edit Ez változó. Enyát, vagy Sláger Rádiót hallgatok, reggel a kocsiban. És van egy nagyon jó ismerősünk, mivel a francia turnét a Debreceni Filharmonikusokkal csináltuk végig, és az ő koncertjeikre járunk még el. Könnyűzenei koncertekre el sem jutok, mert nem marad rá időm.

ekultura.hu Táncosként hová szeretnél eljutni?
Jalits Edit A következő darab címe, ami elég nagy durranásnak ígérkezik, még titok. Márciusban kezdjük el próbálni. Egyelőre az van tervben. Hogy ez után mi lesz még, ki tudja?

A koreográfusok közül Földi Bélával a későbbiekben is szívesen dolgoznék együtt. Ő kurzusokat is tart, és azokon is részt vennék talán.

Szerepálmaim viszont nincsenek. Ez inkább a klasszikus balettesekre jellemző, mert ott kevesebb darab van, jól behatárolható a repertoár. A modern tánc sokkal szerteágazóbb, képlékenyebb. De például egy Carmen-ben szívesen táncolnék.

ekultura.hu A táncos szakma időben meglehetősen behatárolt. Mi lesz veled, amikor abbahagyod a táncot?
Jalits Edit Legszívesebben talán állattenyésztő lennék. Imádom a kutyákat. Vagy lennék lakberendező. Vagy ingatlanos. A tanításhoz valahogy nem érzek affinitást magamban. Ha vége, inkább egészen máshoz fogok.
A koreografálás esetleg szóba jöhet, de balettmesternek semmiképp nem mennék, persze ki tudja mit hoz a jövő… de a tánc és a tánc szeretete mindig az életem része marad!

ekultura.hu Köszönöm az interjút.

A társulat hivatalos honlapja:
Budapest Balett - Michael Kropf Company