Főkép

És itt az új Iron Maiden album! Erről nem is kellene többet írni. Köszönöm a figyelmet. No, de mégis…

Ha egy harminc éves zenekar megjelentet egy új lemezt, nem ritkán megosztja a hallgatóság véleményét, még az elkötelezett rajongókét is. Sokan úgy gondolták, az előző album után kellett volna lefejezniük Eddie-t, és végleg abbahagyni a zenélést. Gratulálok. Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna.

Az Iron Maiden egy életforma, ami legalább egy, de inkább két generáció neveltetéséhez hozzájárult. Kevés olyan zenekar létezik, akiknek koncertjén a Maiden pólót viselő apuka nyakában csápol a gyereke, és az ő pólójáról is Eddie vigyorog az előtte buzogó tömegre. Na és ne is essék szó magáról a koncertről, amit produkálnak, mind a mai napig.

A zenekar eredetiségéhez és teremtő erejéhez semmi kétség sem fér. Még ha nem is halljuk Bruce Dickinson bárhol felismerhető hangját, a jellegzetes, semmihez sem fogható gitártémákból akkor is azonnal lehet tudni, hogy mi is szól a hangfalakból. Ráadásul ez egyáltalán nem megy a változatosság rovására.

A Matter Of Life And Death egy jellegzetes Maiden album, igaz, némi eltérés talán van a korábbiakhoz képest. Legalábbis Dickinson magántúrája előtti zenéjükhöz képest mindenképpen. Talán többet dolgozik az énekes is a dalok szerzésében, bár korábban is kivette a részét a melóból, gondoljunk csak a „Bring Your Daughter To The Slaughter” című zseniális nótára.

Szóval az új lemez a jellegzetessége mellet mutat valamit a Dickinson albumokról megismert világ körvonalaiból is. Emellett, a rengeteg dallamos gitártémával azokra az időkre is hasonlít, amikor Blaze Baley énekelt a bandában. Egyetlen apró hátulütője van a lemeznek, legalábbis a korábbi teremtményekhez képest (Ki a fene az a Benjamin Breeg?), mégpedig az, hogy szokni kell.

Míg a korábbi albumok első hallásra végignyúltak a gerincvelőn és úgy tapadtak hozzá, akár valami jóindulatú parazita, mint a Jedi lovagok szimbióta mikro segítői, addig ezt egy kicsit tanulni kell. Viszont ilyen jó iskolába még nem járt gyerek, ez garantált. A tanulás minden pillanata élmény, a végeredmény pedig az, hogy egy kicsit jobb kedvvel kezdjük a napot, egy kicsit kevesebb kompromisszumot kötünk és sokkal kevesebb önsajnálatot érzünk. Hát nem megéri?

Az új lemezből megjelent egy limitált példányszámú, extra változat, amin helyet kapott egy bonusz DVD is, képgalériával, egy videóval, némi stúdiómunkával és mókázással. Gyűjtőknek mindenképpen érdemes beszerezni. Csak legyen elég példány.

A zenekar tagjai:
Bruce Dickinson – ének
Dave Murray – gitár
Adrian Smith – gitár
Janick Gers – gitár
Steve Harris – basszus
Nicko McBrain – dob

Az albumon elhangzó dalok listája:
1. Different World
2. These Colours
3. Brighter Than A Thousand Suns
4. The Pilgrim
5. The Longest Day
6. Out Of The Shadows
7. The Reincarnation Of Benjamin Breeg
8. For The Greater Good Of God
9. Lord Of Light
10. The Legacy

Diszkográfia:

Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number Of The Beast (1982)
Piece Of Mind (1883)
Powerslave (1984)
Live After Death (1985) koncert
Somewhere In Time (1986)
Seventh Son Of A Seventh Son (1988)
No Prayer For The Dying (1990)
Fear Of The Dark (1992)
A Real Live / Dead One (1993) koncert
Live At Donington (1993) koncert
The X-Factor (1995)
Best Of The Beast (Best of)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Rock In Rio (2002) koncert DVD
Edward The Great (2002) válogatás
Beast Over Hammersmith (Eddie’s Archive) (2002) koncert
Best Of The B’Sides (Eddie’s Archive) (2002)
The BBC Archives (Eddie’s Archive) (2002)
Dance Of Death (2003)
Death On The Road (2005) koncert
A Matter Of Life And Death (2006)
Live After Death (2008) koncert DVD
Somewhere Back in Time (2008) válogatás
The Final Frontier (2010)
En Vivo (2012) koncert

Kapcsolódó írás:

Maiden Heaven: Tribute to Maiden (CD)