FőképAmikor 2002-ben megjelent a The Coral első albuma, a kritikusok azt sem tudták, hova legyenek örömükben. A fiatal, hattagú banda a lemez tanúsága szerint éveken keresztül nem nagyon csinált mást, mint zenét hallgatott – mindent, ami a kezük ügyébe került.
A The Coral című albumot ennek eredményeképpen a kritikusok próbálták mindenféle skatulyába begyömöszölni, de nem sikerült. A fiúk mindent és mindenkit idéznek a The Doorstól a hetvenes évek űrpopjáig. Jobb híján rájuk fogták, hogy ők is egy gitározós angol banda, de ez egyszerűen nem igaz.

A The Coral az első, valóban egyedi hang az ezredforduló angol popzenéjében. Első albumuk még egy dologról árulkodott: nincs ki egy kerekük sem. Annyira őrült és sokrétű lemezt készítettek, amilyenre nagyon régóta nem volt példa. A két következő albummal azonban megakadni látszott a lendület.
A Magic and Medicine, valamint a Nightfreak and the Sons of Becker című lemezek az útkeresést jelentették. Az irányt végül a Portisheadet is jegyző Geoff Barrow produceri munkája jelölte ki nekik.

Nem változtak, dehogyis. A hat angol agybajos továbbra is teljesen elborult, elmebeteg muzsikát játszik. Minden itt van, aminek nem kéne itt lennie. A hatvanas évek dob-gitár-gitár-basszusgitár-ének már-már primitívnek tűnő hangzásától az Enoch Light legrosszabb napjait idéző Moog-hangulatáig.
Csak most éppen az egész fantasztikus egységbe van rendezve. A melódiák továbbra is fülbemászóak, számtalan az utalás, a hangzás pedig összetéveszthetetlen. A felületes hallgató pár hang után azt hihetné, hogy ez a darabos dob, ez az egyszerű gitár egy garázsbanda esetlen próbálkozása, de aztán jönnek a trükkös verzék, a bolondos melódiák, az aggasztó szövegek („Tudsz táncolni egy leprással az őrültek házában?”), a hipnotikus hatás.

Mert az Invisible Invasion nem háttérzene, még csak nem is hangfalas. Fejhallgatós, amivel csak egy dologra kell vigyázni: az őrület ragadós, és nem ereszt.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. She Sings The Mourning
2. Cripples Crown
3. So Long Ago
4. The Operator
5. A Warning To The Curious
6. In The Morning
7. Something Inside Of Me
8. Come Home
9. Far From The Crowd
10. Leaving Today
11. Arabian Sand
12. Late Afternoon