FőképKülönös, izgalmas álmokkal telik meg az éjszaka, ha Angela Gossow énekli az altatódalt. Lehet, hogy az álommanó késni fog egy kicsit, mert ehhez a nótához át kell öltöznie, ki kell bontania a haját, és le kell zúznia néhány alakot, akik az útjában állnak. De nem baj, megvárhatod.

Addig nyugodtan elmehetsz egy koncertre. Egy buliba, ahol nem leszel füstszagú, nem lépnek a lábadra és nem kínoz utána a füledbe ragadt síp.
Szóval ezt a néhány kötelező és minden kellemetlenségével együtt is felejthetetlen élményt leszámítva, az Arch Enemy londoni mókájáról készült felvétel minden tekintetben egy koncert élményét nyújtja.

A svéd zenekart 1995-ben hívta életre Mike Amott gitáros, testvérével, a szintén a húrokat tépő Christopher Amott-tal, Daniel Erlandsson dobossal, és Johan Liiva énekessel, aki azóta már kivált a csapatból.
Helyette érkezett az angyalarcú, ördögtorkú énekesnő, Angela Gossow, aki a hímnemű rajongókat megőrjíti, Vénusz gyermekeit pedig büszkévé teszi.

Ez nem valami feminista duma – különös is volna –, de kétségtelen, hogy az énekesnő kiütötte az ádámcsutkát, holott eddig úgy tűnt, ez a kis pöcök elengedhetetlen a síron túli hörgéshez.

A Live Apocalypse dupla DVD. Az első lemez tartalmazza a London Forum rögzített koncertjét, ügyes operatőri munkával, lenyűgöző vágásokkal és olyan hangulattal, hogy alig lehet megülni a székben.
Szinte érezni az őrjöngő tömeg lüktetését, a lobogó sörények szagát. A könyvelő alkatú angolok kibújnak a bőrükből, és olyan káoszt varázsolnak a küzdőtérre, hogy a néző önkéntelenül is odébb ugrik egy-egy váll, vagy loboncos fej elől.
Nem is csoda. Az Arch Enemy a legkisebb erőfeszítés nélkül képes előhívni belőlük a rég odakevert, de jó ideje hígan csordogáló normann és viking vért.

Az első diszkre pakoltak még néhány felvonást a Manchester-i koncertről, néhány extrát, de ez felejthető.

A második DVD dugig van extrával, igaz, ezek többsége jó, ha gazdagítja egy rajongó készletét, mégiscsak egyszeri élményt nyújt. Interjúk, forgatási titkok, turnébusz, kajálás, néhány koncert részlet, szóval semmi különös.
Viszont helyet kapott rajta négy, már az énekesnővel forgatott videó. Ravenous, We Will Rise, Nemesis (ebből a rendezői változat is felkerült), My Apocalypse. És ezek ütnek.

Még egy érdekesség az extrák között, hogy a koncert részleteket többféle kameraállásból nézhetjük végig. Bambulhatunk Angela virgonckodására, figyelhetjük a húrosokat, vagy akár a dobot.

Néhányan sérelmezik, hogy az Arch Enemy az énekes-váltás óta mintha műfajt is váltott volna. Ez gusztus dolga. Tény, hogy a zenekar utóbbi munkáin jóval több a dallam, a ritmus és a metálos elem.
Azért ez nem olyan rossz. Sok ritmus, a gitár és a basszus időnként már progresszívbe csap, a dobos, ha nem is maga Siva isten, bizonnyal rokonságban áll vele, mert legalább négy karja van.
Na és az ének… hát lehet ezt a nőt eléggé dicsérni?

Az együttes tagjai:
Michael Amott – gitár
Angela Gossow – ének
Daniel Erlandsson – dob
Christopher Amott – gitár
Sharlee D’Angelo – basszus

A koncerten elhangzó számok listája:
1. Tear Down Walls / Intro
2. Enemy Within
3. Silent Wars
4. Burning Angel
5. Dead Eyes See No Future
6. Dead Bury Their Dead
7. Bury Me An Angel
8. Drum Solo
9. Instinct
10. Savage Messiah
11. The First Deadly Sin
12. The Immortal
13. Bridge Of Destiny
14. We Will Rise
15. Heart Of Darkness
16. Snow Bound
17. Ravenous
18. Fields Of Desolation / Outro

A DVD technikai adatai:
16:4 Widescreen
NTSC / All Regions
Dolby 2.0 (stereo) Dolby 5.1 DTS 5.1

Diszkográfia:
Black Earth (1996)
Stigmata (1998)
Burning Bridges (1999)
Burning Japan Live 1999 (live) (2000)
Wages of Sin (2001)
Anthems Of Rebellion (2003)
Doomsday Machine (2005)
Live Apocalypse (2 DVD) (2006)
Rise Of The Tyrant (2007)
Tyrants of the Rising Sun (2009) DVD
Root of All Evil (2009)