Főkép

1985-ben megalakult korunk talán legnépszerűbb progresszív metal bandája, a Dream Theater. Húsz év alatt rettenetesen sok ember csatlakozott rajongótáborukhoz, és ma már Metallicát ostromló tömegek járnak el fellépéseikre.

A 2006-ra elkészült, húsz éves fennállásukat ünneplő, három lemezt tartalmazó, Score címet viselő koncertfelvétel azonban csak és kizárólag a fanatikusok számára nyújt teljes szórakozást. Ugyanis aki nincs igazán belehabarodva a banda muzsikájába, az ezt a bő két és fél órát hallgatva rossz esetben agyvérzést kap, jó esetben egyszerűen elalszik. Ám a Dream Theaternek bőven van annyi fanatikusa, hogy bátran kiadhasson a kezéből egy ilyen súlyú anyagot.

Én nem tartozom a fanatikusok közé, én csak egy mezei prog-rock kedvelő vagyok, így, be kell vallanom, nekem nem sikerült egy levegőre, elejétől a végéig végighallgatnom a kiadványt. Egyszerűen azért, mert számomra az egész marha hosszú és fárasztó.

A hallgató arra számítana, hogy koncerten minden dal sokkal hosszabb, mint lemezen. Ezért meglepett, hogy az egyébként igen nagy terjedelmű nótákat mérnöki precizitással, szinte másodpercre pontosan ugyanolyan hosszan játsszák élőben, mint stúdióban. John Petrucci nem nyújtja hosszabbra gitárszólóit, mint a stúdióalbumokon, bár azt meg kell hagyni, hogy azok így sem igazán rövidek.

Ám a dalok között így is van egy-egy vehemensebb darab, ráadásul a banda még egy teljes vonószenekarral, az Octavarium Orchestra-val is kiegészül a Score-on, ami még monumentálisabbá és súlyosabbá teszi a hangzást. Mindez persze nem változtat azon a tényen, hogy a Dream Theater hibátlanul játssza végig a két és fél órát, és hogy aki eddig bolondult értük, annak ez a tripla lemez is kihagyhatatlan.

A koncert végigvezet a zenekar egész történelmén, egészen a When Dream and Day Unite-tól az Octavariumig, ám míg az első albumukról csupán egy számot játszanak, a legújabbról majdnem mindegyik nótát hallhatjuk.

Személyes kedvencem az Octavarium, és egyben a szóban forgó koncertfelvétel kezdőnótája, a „The Root Of All Evil”, amely erőteljes és energikus, riffes gitártémájával és gyors tempójával egy perfekt zúzós kezdésnek ígérkezik. Emellett a 2005-ös albumról hallhatjuk a „I Walk Beside You”-t, a „The Answer Lies Within”-t, a „Sacrificed Sons”-t és a legutóbbi stúdióalbum címadó nótáját, az „Octavarium”-ot teljes, közel harminc perces verziójában.

Közben hallhatjuk a teljes „Six Degrees Of Inner Turbulence”-et is, aminek negyvenkét perce már tényleg csak igazi megszállottaknak ajánlott, mivel egy ilyen terjedelmű fél-szimfonikus prog-metal szerzemény súlya alatt minden normális ember összeroppan. Az Octavarium Orchestrától azonban egy zseniális, nagyzenekari bevezetőt hallhatunk a számhoz.

Ezek mellett felcsendül még az enyhe power metalos beütésekkel bíró „Another Won”, a meglehetősen kalács „Innocence Faded”, a rövid, lassú „Vacant”, a bluesos „Metropolis”, és minden, ami igazán meghatározó a banda karrierjében. Tehát a három CD végigvezet minket az előző húsz éven, és tömören és velősen bemutatja, milyen is a Dream Theater.

Én félóránként adagoltam magamnak, így öt részben hallgattam végig az egész anyagot, és meg vagyok vele elégedve. Egy kiváló koncertet hallhatunk, ami az újaknak bemutatja, a régieknek felidézi a zenekar pályafutását. Egyszerre azért elég nagy falatnak tartom, bár biztos sokan vannak, akik ezt a zenét napokon át képesek lennének hallgatni. Én az öt adagommal teljesen jól elvoltam, és, bár én csak egy mezei prog-metal kedvelő vagyok, kifejezetten élveztem.

Tehát kezdők csak óvatosan hallgassák a Score-t, a kedvelőknek szétosztva ajánlott, a fanatikusoknak pedig mehet az egész egyben, hadd élvezkedjenek a vonósokkal spékelt progresszív metal-őrületben.

Az együttes tagjai:
James LaBrie – ének
John Myung – basszusgitár
John Petrucci – gitár
Mike Portnoy – dob
Jordan Rudess – billentyűs hangszerek

A lemezen elhangzó dalok listája:
CD 1:
1. Root Of All Evil, The
2. I Walk Beside You
3. Another Won
4. Afterlife
5. Under A Glass Moon
6. Innocence Faded
7. Raise The Knife
8. Spirit Carries On, The

CD 2:
1. Six Degrees Of Inner Turbulence
2. Vacant
3. Answer Lies Within, The
4. Sacrificed Sons

CD 3:
1. Octavarium
2. Metropolis

Diszkográfia:
When Dream and Day Unite (1989)
Images and Words (1992)
Awake (1994)
A Change of Seasons (1995) (EP)
Falling into Infinity (1997)
Metropolis Pt 2: Scenes from a Memory (1999)
Six Degrees of Inner Turbulence (2001)
Train of Thought (2003)
Octavarium (2005)
Systematic Chaos (2007)
Greatest Hit (2008)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
A Dramatic Turn Of Events (2011)

Dream Theater (2013)

Koncert kiadványok:
Live at the Marquee (1993)
Once in a LIVEtime (1998)
Live Scenes From New York (2001)
Live at Budokan (2004)
Score (2006)
Chaos in Motion (2008)