FőképJó ideje hiányzott már a hazai könyvkiadásból egy magyar szakemberek által írt, tudományosan megalapozott ismeretterjesztő mű, amely részletesen foglalkozik a Kárpát-medence élővilágával.
Mert ugyan különféle koncepciót megvalósító ismeretterjesztő könyvek, fotóalbumok korábban is rendre napvilágot láttak, ezeket sem átfogónak, sem tudományos mélységűnek nem tekinthetjük.

Éppen ezért dicséretes az a vállalkozás, melynek keretében másfélszáz tudós együttműködése révén elkészült a kétkötetes enciklopédia. A több mint ezer oldalon egymás után sorjázik a Kárpát-medence megannyi állat- és növénycsoportja (az egysejtűektől a szarvasig, a gombától a tiszafáig).
Akinek mindez nem elég, annak „ráadásként”, röviden összefoglalva az őslénytan is elmondja a magáét a régmúlt élővilágáról.

A szöveg tudományos és közérthető, a képanyag pedig a kiadótól megszokott mennyiségű (kötetenként több mint 1000 színes fotó) és magas színvonalú (hasonló, mint a korábban megjelent Magyar Építészet sorozat illusztrációi voltak).
Mindkét kötet bevezetőjében rövid történeti áttekintést kapunk az efféle enciklopédiákról, valamint az idevágó híresebb hazai tudósokról, és munkájukról.

Minden tiszteletem a szerkesztőké (főként Ujhelyi Péteré), mivel a rengeteg közreműködő dacára sikerült egységes hangvételt kialakítaniuk, így olvasás közben nem érződik, hogy az éppen aktuális fejezetet Dr. Szinetár Csaba vagy Dr. Kriska György írta-e.
A tudományos ismeretek mellett, mintegy fülszövegként gyakorta kis színesek tarkítják a szöveget, hol egy-egy érdekesebb fajról értekezve, hol pedig régi hírességek írásait idézve (pl. Kossuth Lajos, Chernel István, stb.).

Egyszóval igazi kincsről beszélhetünk, hiszen globalizálódó világunkban, az ismeretterjesztésre specializálódott tévécsatornáknak és újságoknak köszönhetően már jobban ismerjük az esőerdők vagy a sarkok jégvidékeit, mint hazánk értékeit.
Itt pedig szépen akkurátusan összegyűjtve, az érvényes rendszertani besorolásnak megfelelően láthatjuk a honi állatvilágot. Részrehajlás nélkül, az őshonos fajokat és a bevándorlókat egyaránt (nem megfeledkezve a történelmi idők alatt kipusztult, vagy a Kárpát-medencébe manapság már nem látogató állatokról).

Az ismeretterjesztő felfogásnak köszönhetően széleskörű felhasználás lehetséges, az általános iskolai könyvtáraktól kezdve a családi gyűjteményekig. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával valóban hiánypótló könyvet vehetünk kézbe. 
 

A kötetek tartalma:
Élővilág enciklopédia I. – A Kárpát-medence állatai
Élővilág enciklopédia II. – A Kárpát-medence gombái és növényei