FőképBalázs Elemér csapatának első albumából kiindulva másodszorra is valamiféle eklektikus, világzenésen és barokkosan dzsesszes zenei melanzsra számíthattunk, és ami a nívót és az alapelgondolást illeti, lényegében pontosan ezt kaptuk.
Ennek ellenére inkább a különbözőség, mintsem a hasonlóság jellemzi a két lemezt, aminek egyik oka kétségtelenül a neves szaxofonos, Charlie Mariano alkotó jelenléte lehetett.

Nyilvánvalóan az ő egzotikus pályafutásának hatását tükrözik a címében is keleti gyökerekre utaló „Bangalore”, valamint a „75th cross” indiai (és talán perzsa) elemei, de úgy érzem, a - ha nem is free, mindenesetre szabadabb felfogású - jazz egyes részletekben hallható dominanciája is neki tudható be.

Megmaradt persze az azóta az együttes egyik jellegzetességeként, sőt, akár trademark-jaként felfogható magyar népzenei ihletettség.
A nemes egyszerűséggel „Hungarian folk song”-nak, vagyis „Magyar népdal”-nak elkeresztelt nótában még az együttesvezető édesapjának klarinétjátékát is megcsodálhatjuk, de Czerovszky Henriett cigányosan szabad ritmusú éneke sem üt el a szám alaphangulatától.

Nekem mégis a „Dance with the wind” aszimmetrikus és tipikus dzsessz ritmusokat barokk harmóniákkal és dallammal váltogató elegye az egyik kedvencem az albumról.
Leginkább ebben a dalban érvényesülnek a két énekes egymást kiegészítő hangadottságai, valamint a finom érzékkel, visszafogottan, mégis tempósan megszólaltatott hangszerek. A lekevert befejezéstől eltekintve lélegzetelállítóan tökéletesre sikeredett a szám.

Ezt csupán egyetlen dal múlja felül mind szépségében, mind az instrumentális teljesítményeket tekintve.
A „Together alone”-ban, e lassú, standardokra emlékeztető éteri dalban együtt van mindaz, amitől mai, vagy akár bármiféle muzsika gyönyörűnek mondható.
A nem egy helyen a Pat Metheny-Lyle Mays páros hangszereléseire emlékeztető háttér előtt mintegy egy csermely és az erdei szél párbeszédeként szólal meg az ének, és ebben a számban hallható Juhász Gábor legcsodálatosabb gitárszólója is, amit az együttes lemezeire valaha feljátszott.
Az, hogy Balázs József ugyanily szépségű zongoraszólóval teszi teljessé a művészi élvezetet, talán nem is csoda, hiszen szerzőként is ő jegyzi ezt a remekbeszabott dalt.

Az Our Worlds Beyond nagyszerű folytatása az Around The World-del megkezdett folyamatnak, ami - immár tudjuk - később a magyar, világ és klasszikus dzsessz zenék tökéletes szintézisében teljesedett ki.

Az együttes tagjai:
Balázs Elemér - dobok
Balázs József - billentyűs hangszerek
Juhász Gábor - gitár
Szandai Mátyás - nagybőgő
Dés András - ütőhangszerek
Winand Gábor - ének
Czerovszky Henriett - ének

Közreműködők:
Charlie Mariano - szoprán- és altszaxofon
Dés László - szopránszaxofon
id. Balázs Elemér - klarinét

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Tales of the woods
2. Together alone
3. Bangalore
4. Intro
5. Sadness
6. Midwest
7. 75th cross
8. Dance with the wind
9. Sweet and bitter
10. Hungarian folk song
11. My favorite things

Diszkográfia:Elemér Balázs Group: Around The World (2002)
Our Worlds Beyond (2003)
Elemér Balázs Group: Refracting Sounds (2004)
Magyar népdalok (2005)
Best & Live 2001-2006 Concert In Budapest (2007)
Early Music (2007)