FőképSzokatlanul hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újabb Block-könyv lásson napvilágot mifelénk, de úgy tűnik, nem kerülhetjük el, hogy bizonyos időközönként felbukkanjon a hazai boltokban New York Egyes Számú Hívének egyik ismert alakja. Szerencsére.

A három szériát érintő körforgásban most a szerző legkönnyedebb történeteit elmesélő Bernie Rhodenbarr van soron: a laza, jó kedélyű betörő, aki mindig bajba kerül ugyan, mégis van akkora rajongója saját szakmájának, hogy ez soha ne szegje kedvét.

Most épp az angol író-költő, Rudyard Kipling egy különösen ritka, mindössze egyetlen példányban létező könyvét kell ellopnia megbízójának, aki tizenötezer dollárnyi inspirációval látja el Bernie-t, hogy szállítsa le neki az egyébként eltitkolt antiszemita balladát.

Persze, ha az ember olvasott már Rhodenbarr-könyvet, tudja jól: itt bizony elő kell kerülnie egy hullának, ami hogy, hogy nem, ártalmatlan betörőnkre irányítja a biztosurak figyelmét. És a szerencsésebbek már olvastak Rhodenbarr-könyvet.

A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni harmadik kötete egy jelenleg tíz részt számláló sorozatnak, és azon darabok egyike, mely kitüntetett figyelmet érdemel a főhős életének alakulása szempontjából – két változás miatt is.

Egyrészt, ebben a könyvben bukkan fel először Bernie legjobb (valójában egyetlen igazi) barátja, Carolyn Kaiser, a leszbikus kutyakozmetikus, aki különösebb lelki vívódás nélkül elfogadja hősünk nem éppen szalonképes foglalkozását.
Másrészt pedig, ettől a történettől kezdve Mrs. Rhodenbarr kicsi fiának legális állása van: megnyitotta ugyanis a Barnegat Könyvesboltot, ahol napközben használt könyvek adás-vételével múlatja az időt.
Éjjel pedig, ha úgy alakul, képregény-figurákhoz hasonlóan megkezdődik másik élete, amiért Bernie úgy igazán odáig van.

Mind Carolyn karaktere, mind pedig az antikvárium fontos lesz a későbbiekben, hiszen előbbi, hű baráthoz méltóan nem csak meghallgatja a betörő mesélnivalóját, de alkalomadtán segít is neki; utóbbi pedig amellett, hogy remek másod(?)állást biztosít emberünknek, a sorozatban később gyakran előforduló (krimi)irodalmi utalásoknak is teret enged.

A könyv azokból az időkből származik, amikor Block még évente írta a Rhodenbarr-történeteket, s ennek negatív folyományaként A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni illeszkedik a „fájóan rövid” jelzővel ellátható kötetek sorába (mely csak az ötödik résszel szakad meg, attól kezdve sokkal tovább tartó olvasmányokat jelentenek a betörő kalandjai).

Persze ez legyen a legnagyobb bajunk, hiszen ezúttal is a szerzőtől megszokott, szórakoztató stílusban elmesélt, könnyed történetet kapunk, mely rövid, kellemes kikapcsolódást nyújt – annak, aki hagyja.

A szerző magyarul eddig megjelent művei:

Matt Scudder:
Az apák bűnei (GM)
Az apák bűnei (RG)
A pusztítás és teremtés ideje
A halál völgyében
Döfés a sötétben
Nyolcmillió halál
Ha a szent kocsma is bezár
A penge élén

J.P. Keller:
Bérgyilkos
Bérgyilkos a célkeresztben
Bérgyilkos mindörökké
Bérgyilkos inkognitóban

Bernie Rhodenbarr:
A betörő, aki parókát viselt
A betörő, akit szekrénybe zártak
A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni
A betörő, aki Spinozát olvasott
A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian
A betörő, aki eladta Ted Williamst
A betörő, aki Bogartnak képzelte magát
A betörő, akit temetni veszélyes
A betörő, aki zabot hegyezett

Kapcsolódó írás:A betörő, akit Bernie Rhodenbarrnak hívnak

Regényrészlet:Részlet Lawrence Block: A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni című regényéből