Főkép

Lehet, hogy az Ignite kaliforniai zenekar, akkor is magyar származású énekes adja a torkát – mind az összes hangszálával együtt – a hallgatóság fülének. Ez a kétségkívül hibrid nász a fül és a gége között már évezredek óta működő páros, holott emberi kapcsolatok között a fél év is csodaszámba megy manapság. Ráadásul az Ignite a többi húron is éppoly jól játszik, mint Zoli Teglas a sajátjain, ennek köszönhetően aztán az összhatás minden várakozást felülmúl.

Az Ignite dallamos hardcore, esetleg dallamos punk zene… bla-bla-bla… Mondhatnak bármit a banda hardcore-nak túl dallamos – elsősorban az ének és a gitár témák miatt –, punknak túl összetett, túlságosan kiforrott és nagyon-nagyon ütős. Persze ez mind elmondható a hardcore vagy a punk zene képviselői közül nem egyről, na és akkor mi van?

Az Our Darkest Days lehetne a hardcore, a punk és a metal kreatúrája, akár Frankenstein szörnye, acélos csavarokkal, brutális nyakkal, és emberi lélekkel. Na, ilyen az Ignite. A kemény hangzás mellett végig ott a dallam, a ritmus a lágyság. Ez már igen.

A metálos vonal nem véletlen. Téglás Zoli egy nyilatkozatában elárulta, hogy a gitárosuk fémrajongó és ezt biztosan nem a „T” sorozatra értette. Nem egyszer vissza kell fogni a szerencsétlen pengetőjét, mert elszalad vele a kétkerekű ló. Persze ez annyira a zenekar tagjainak sem lehet ellenére, hiszen elég sok kellemes metal témával teszik változatossá a zenéjüket.

Erre jön még Téglás Zoli ének – igen ének, nem beszéd, nem hörgés – hangja, ami még egyet húz a bikanyakba csavart srófokon, közben a dobos és a basszista gerjeszti a halottélesztő ritmust! Éledj! Zoli Teglas beleüvölti a lelket a szörnyetegbe… és láss csodát az Ignite él!

Az Our Darkest Days minden szempontból az egyik legjobb hardcore album, amit a lejátszó évek óta fogyasztott. Ennek köszönhetően harapófogó, és feszítővas kellett, hogy egyáltalán kiadja a lemezt. Aztán meg egy új lejátszó, de megérte. Az album annyira jó, hogy én is megkóstoltam, nem bírtam magammal, ahogy az apja garázsában ténykedő gyerek a benzinszaggal… csak egyetlen kortyot… az album él, és minél többször hallgatjuk, annál többet mutat.

Az Ignite szövegei nem mentesek a politikától, de az egyenes léptektől sem. Nincs oldalazás, nincs dobozolás és nincs álszentség. A zene annyira összetett, hogy bátran hallgathatja mindenki, aki csak futó viszonyt is folytat a rock zenével.

Az együttes tagjai:
Zoli Teglas – ének
Brett Rasmussen – basszus
Brian Balchack – gitár
Nik Hill – gitár
Craig Anderson – dob

Az albumon elhangzó számok listája:
1. Intro (Our Darkest Days)
2. Bleeding
3. Fear Is Our Tradition
4. Let It Burn
5. Poverty For All
6. My Judgement Day
7. Slowdown
8. Save Yourself
9. Are You Listening?
10. Three Years
11. Know Your History
12. Strength
13. Sunday Bloody Sunday (U2 feldolgozás)
14. Live For Better Days
15. Hazám, hazám (rejtett szám)

Diszkográfia:
A Place Called Home (európai kiadás)
A Place Called Home (CD, LP, MC)
A Place Called Home – Advence (előre kiadott)
Veteran – rádió promóciós CD
Veteran – Advence (előre kiadott)
Call On My Broothers (újra kiadott, újra kevert lemez)
Ignite / X – Actro Split
Past Our Means
Straight Ahead
Call On My Broothers
Family
In My Time
Scarred For Life
Our Darkest Days (2006)