FőképAmikor még nem minden második rock és metál banda választott magának frontasszonyt, amikor a női hang még elsősorban a popzene és a dzsessz világához tartozott, a holland Anneke van Giersbergen néhány ossi fiúval együtt lerakta a modern gótikus metál alapjait.

Az iszonyatosan kemény gitáralapok előtt megszólaló női hang azért persze akkoriban sem volt teljesen ismeretlen (gondoljunk csak többek között Joan Jettre és a „Fekete Szívekre”, vagy a Therionra, igaz utóbbiak klasszikus operai szopránt „alkalmaztak”, ráadásul elsősorban csak „díszítőelemként”), ám amit a Gathering megalkotott, annak azóta sem akadt párja.

Az ezredfordulóval azonban a csapat új, kevésbé gitárcentrikus, merengőbb zenével kezdett kísérletezni, aminek eredményeképp végül megszületett a Home, az immár újabb női taggal kiegészült formáció eddigi leginkább elgondolkodtató, legátgondoltabb albuma.

A mai Gathering ugyan sok mindent megtartott régi énjéből (ha egyáltalán hozzá lehet kapcsolni ilyen kifejezést egymást váltó zenészek bármilyen halmazához), alternatív rockzenéjük nem sokban hasonlít a hosszúhaj-lobogtatós, lassú döngetésekre.

Mintegy e korábbi, múlt századi korszaknak állított emléket a csapat első DVD-je, melyet a tagok, és a szigorúan vett Gathering-hívek nem tekintenek a hivatalos diszkográfia darabjának, minekutána a lemezkiadó állítólagosan nem egyeztetett az együttessel.

Ennek ellenére érdekes és értékes, jóllehet néhol valóban nem egészen professzionális, mindenesetre történeti fontosságú kiadvány a Dynamo Open Air fesztiválon elhangzott számokból, valamint az első katowicei, tulajdonképpen lengyelországi fellépés anyagából válogatott élő anyag, amit két nagyszerű videoklip egészít ki.

Ezek egyike, a „Liberty Bell” a banda legsikeresebbnek kikiáltott, de mindenképp korszakhatárt jelölő duplaalbumáról,a How To Measure A Planet-ről kimásolt „sláger”.
Valójában nem is kellene idézőjelekbe tennem a „sláger” szót, hiszen ténylegesen dallamosabb, kissé punkrockosabb a szám a Gathering elborult, jó értelemben véve kimódolt dallamaihoz képest.
A nóta mindenesetre nagyon ütős, akárcsak a Mandylion után EP-ként is megjelent „Leaves”. A „Leaves” arab-bizánci hajlításokkal, bővített tercekkel megbolondított, gótikus hangulatú dal, melyhez hasonlóakat később a Lacuna Coil ontott magából.

A „Leaves” egyébként megszólal a Dynamo fesztiválon rögzített anyagban is. Az első blokkban elhangzó számokat alapvetően a metálosabb, durvább hangzás, a mélyebb regiszterű, döngölősebb gitárkiállások jellemzik.
Igazi csemegét jelentenek a keményebb zenéket kedvelőknek és a régi, gótikus metálbandaként induló Gathering rajongóinak.

Ugyancsak nekik szól az „Adrenalin”, a csapat egyetlen igazán headbangelős nótája, amire végképp beindul az egyébként sem visszafogott hazai nézősereg.
Az összeállítást, és magát a koncertet a „Strange Machines” ismét lassabban hömpölygő melódiái zárják. Ahogy a lengyelországi, immár nem szabad téren megtartott fellépést is.

A két – valószínűleg ráadás – szám kivételével egészen más jellegű, merengősebb, a mostani Gathering-imidzshez közelebb álló felfogásban megírt dalok teszik ki a nagyjából félórás válogatás zömét.
Egészen káprázatos, szinte hipnotikus erejű viszont a bulin használt világítás, ami nem keveset ad hozzá az egyébként sem különösebben túlegyszerűesített, sokszor pszichedelikus zenéhez.

„Kétféle” - vagy, ha a klipeket is külön kategóriába soroljuk, háromféle - Gatheringet ismerhetünk meg tehát a két koncertanyagból, ám egyik sem okoz csalódást, sem az újabb lemezeket is szívesen meghallgató nosztalgiázóknak, sem a metálos gyökerek feladását megbocsátani nem tudó ősrajongóknak.

Az együttes tagjai:
Anneke van Giersbergen - ének
René Rutten - gitár
Hans Rutten - dob
Hugo Prinsen Geerligs - basszusgitár
Frank Boeijen - billentyűs hangszerek
Jelmer Wiersma - gitár

A lemezen látható számok listája:
Live at Dynamo Open Air
1. Opening / Intro
2. Eleanor
3. Fear The Sea
4. Leaves
5. In Motion #2
6. Adrenaline
7. Strange Machines

Videoklipek:
8. Leaves
9. Liberty Bell

Live in Katowice
10. Confusion
11. The May Song
12. New Moon, Different Day
13. Mandylion / Sand & Mercury
14. Adrenaline
15. Strange Machines

Extra:
The Gathering – diszkográfia

Diszkográfia:
Always... (1992)
Almost A Dance (1993)
Mandylion (1995)
Nighttime Birds (1997)
How To Measure A Planet? (1998)
if_then_else (2000)
Superheat (2000) koncert
In Motion (2002) DVD
Souvenirs (2003)
Sleepy Buildings - A Semi Acoustic Evening (2004)
A Sound Relief (2005 - DVD)
Home (2006)
A Noise Severe (2007)
Sand and Mercury (2008) gyűjteményes kiadás
The West Pole (2009)

Kapcsolódó írások:Interjú Marjolein Kooijmannal
Koncert: The Gathering - 2006, Sziget Fesztivál
The Gathering: Accessories (2 CD)