Főkép

Az európai jazz nagyasszonya. Akit mifelénk csak kevesen ismernek. Pedig pontosan 50 éve, hogy a holland énekesnő először utazott New Yorkba, ahol egy addig hihetetlen dolgot művelt: a híres Jazz Messengersszel készített lemezt a Columbia lemezcégnek. Ami miatt George Avakian – aki mások mellett Louis Armstrong, Miles Davis és Duke Ellington albumait producálta – lecsapott rá, nem más, mint a swing.

Amerikában azért volt pár énekesnő, akik tudtak swingelni. Ella és Billie Holiday mellett még számtalan énekesnő művelte ezt, akik közül Anita O’Day talán a leghíresebb. Náluk ugyan nem volt jobb az akkor harmincéves énekesnő, de minden gond nélkül leszvingelte (nem leénekelte) June Cristyt vagy Sarah Vaughant. Az amerikai karrier nem tartott sokáig, az énekesnőt visszahúzta Európa, és évtizedeken keresztül ő volt a straight jazz swinges királynője. Sőt ha őszinte akarok lenni, ma sincs énekesnő a kontinensen, aki labdába tudna rúgni a 80 éves Reys mellett.

A Beautiful Love szép, érzelmes (de nem érzelgős) tisztelgés Reys férje előtt, akihez 1960-ban ment hozzá. Pim Jacobs 1996-ban meghalt, és majdnem tíz év kellett ahhoz, hogy az énekesnő kellőképpen tisztelegni tudjon férje előtt, akivel 35 éven keresztül játszott együtt. Ráadásul az albumon csupa olyan nóta szerepel, amiket azelőtt még nem vett lemezre.

A bensőséges hangulatú lemez intim hangulatát csak fokozza, hogy dobos nélkül vették fel. Egy zongorista (Peter Beets), egy gitáros (Martin van Iterson) és egy bőgős (Ruud Jacobs) kíséri Reyst az albumon, ami a klasszikus „I’m Putting All My Eggs In One Basket” című dallal indul.

A zenészek kiválóan kísérik az énekesnőt, aki hihetetlen könnyedséggel énekel. A kora ellenére. Ezt nem tudom nem figyelembe venni. Rita Reys nyolcvan éves. És ez hallatszik is a hangján. Hangja fakult, de nem fakó, remegő, de nem gyenge, koros, de nem öreg. Benne van egy élet minden búja, baja, szépsége és sikere.

Tőle hallgatni a „Don’t Explain’ című örökzöldet egészen más, mint harminc-, negyvenéves énekesnőktől. „Csitt, ne magyarázd”, énekli Reys, és neki hiszek. Kora miatt különösen pergős nóták nem kerültek az albumra, de ez így jó. Az ember azzal tud emléket állítani élete párja előtt, ha nem fullad a könnyekbe, hanem azt csinálja, amit addig is: énekel.

A három zenész elképesztően kíséri Reyst. Finoman, okosan, háttérbe húzódva, intelligensen. Főként a gitárost, Martin van Itersont öröm hallgatni fantasztikus futamaival, okos és szellemes szólóival. Nincsenek a lemezen nagy meglepetések, „csak” nyugodt, de mégis tempós szving, Reys kissé megkopott, de nagyon szeretnivaló hangja, egy rakás örökzöld és meghitt hangulat.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. I`m putting all my eggs in one basket
2. Under a blanket of blue
3. Smile
4. Devil may care
5. When sunny gets blue
6. Hey there !
7. Beautiful love
8. Dont` explain
9. I hear music
10. But beautiful
11. Alone together
12. I get along without you very well
13. You`re my everything
14. What is ther to say