Főkép

A svájci Samael annyira eredeti, annyira hiánypótló és olyan széles réteget képes megmozgatni, hogy az már a lehetetlenséggel határos. Ebben az iparban sok mindent kevertek már sok mindennel; ez időnként sikerült, időnként kevésbé, esetenként pedig egyáltalán nem.

A Samael találata pontos és precíz, a céllövöldében biztosan elvinné érte a plüssmackót. Más bandák is keverték már az elektronikát a rock zenével, ezek között is volt már igencsak sikeres és kevésbé. Nem kerülgetem tovább, úgyis csak a lehámlott vakolatot hordom itt össze. Az Era One ZSENIÁLIS! És nem túlzok, ha azt írom: bárkinek, aki szereti a zenét. A metal kedvelőknek kézenfekvő, az elektronikus zene rajongóinak szintén, de dallamvilágában, megoldásaiban már egészen közel hozza a klasszikus zenét is.

Valami támpontot szeretnék találni, segítségével kicsit elképzelhetővé tenni az új lemezt. Nem könnyű, mikor egy zenének éppen az a fő jellemzője, hogy eredeti. Ha létezik alkímia, Svájcban biztosan találnánk egy földalatti műhelyt, ahol Xy és Vorph átszellemült arccal hajolnak a tégely fölé. Az üstben azonban nem a szokásos limonádé fortyog (minek ide bölcsek köve, ha ilyen zenét produkálnak), hanem hangok: Therion, The Kovenant, Theatre of Tragedy (az újabb felállás), még egy kis Dead Can Dance is.

Az Era One szinte bármire használható, ráadásul tartozik hozzá egy bonusz lemez is. A Lesson in magic No.1 már egy kicsit behatárolhatóbb, körülírhatóbb, bár még mindig elég nehezen. Ének nincs, a programozó-billentyűs Xy egyedül maradt a játékaival, mint amikor egy gyerek szorul be egy áruház játékosztályára… egész éjjel.
Hu-hú, ez ám a móka. Bár megtörténne minden gyerekkel.

A billentyűssel megtörtént és nem bizonyult félénknek, ki is használta. Erre a zenére csak egy valamit nem lehet igazán, headbangerelni. Nem nagy ügy, kárpótolva vagyunk érte, nem fájdul meg a nyak és mindegy, hogy kopaszon vagy hosszú hajjal megyünk el egy Samael koncertre.

Az együttes tagjai:
Xy – billentyű, programozás
Vorph – ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Era One
2. Universal Soul
3. Sound of Galaxies
4. Beyond
5. Night Ride
6. Diamond Drops
7. Home
8. Voyage
9. Above as Below
10. Koh-I-Noor

Lesson in Magic (bonus CD):
1. Connexion
2. Reading Mind
3. Red Unction
4. Flying High
5. Overcome
6. Inside Stairs
7. One With Everything
8. Silent Words
9. Wealth and Fortune

Diszkográfia:
Worship Him (1991)
Blood Ritual (1992)
Ceremony of Opposites (1994)
Rebellion (1996)
Passage (1996)
Exodus (1998)
Eternal (1999)
Reign of Light (2004)
Era One (2006)
Solar Soul (2007)
Above (2009)
Lux Mundi (2011)

DVD: Black Trip (2DVD) (2002)
Aeonics - An Anthology - válogatás (2007)