FőképA gombostűgyártók valószínűleg sztrájkolni mentek, mivel a nyitónapi látogatószám ellenére csak kevesen ragadták meg az alkalmat, hogy ellátogassanak a VII. Átjáró Fesztivál második napjára, és így a kelleténél jóval kevesebb fogyott a kiemelt, eldobandó fémrögzítőből.

A fő vonzerő természetesen ismét Adrian Paul képében jelentkezett, aki bő egy órás előadás keretében mesélt színész- és modell tapasztalatairól, valamint bulváros becenevéről, melyet sajátos járásáról kapott.
Többek között nem rettent vissza a lehetőségtől, hogy megmutassa, miképp kellett a kifutón járnia, és harcművészeti tehetségét is a nagyközönség elé tárta.

Az érdeklődő közönség közvetlenül az Adrian Paullal való beszélgetés után átsorolhatott a régi Millenáris Teátrum hajójába, ahol Ian Watson, ha nem is telt ház, de gyakorlatilag „telt szoba” mellett mesélt a mesterséges intelligencia és a történetvezetés kapcsolatáról.

Az angol nyelvű előadást természetesen nyomtatott szövegkönyvek segítették, de az értő fülek számára Watson mulatságosan és ékes angolsággal tolmácsolta a mesterséges intelligenciákról szóló fontos tudnivalókat.
A közönség reakciója számomra világosan megmutatta, hogy a hallgatóság vette a lapot, és nem volt szükség annyi nyomtatott magyar fordításra.

Ezen kívül azonban tengernyi más programra is sor került ezen a napon. Többek között az érdeklődők elbeszélgethettek Füzessy Tamással az időszerű Hobbit-újrafordítás kapcsán, aztán mikrofonvégre lehetett kapni Garrick Hagont és Gerald Home-ot is.

A hatvanöt éves brit-kanadai Hagont a sci-fi rajongók hada leginkább a yavini csata Vörös Hármasaként ismerheti, de a világot jelentő deszkákat már hamarabb meghódította, és a Charlton Heston-féle Antonius és Kleopátrában is szerepet kapott.
Hagonhoz hasonlóan Gerarld Home is a színpadon jegyezte jelentősebb alakításait, de Star Wars rajongóink Squid és egy mon calamari jelmezében láthatták A Jedi visszatérben.

A főcsapástól és a látogatók nem-is-oly-sűrű hadától elvágyók Harry Harrisonnal és Nemere Istvánnal is kellő időt tölthettek, és hosszasan elbeszélgethettek kedvenceikkel a VII. Átjáró Fesztivál második napján.

Rajtuk kívül nagy hangsúlyt fektettek a szervezők az anime helyzetére is. Ennek kapcsán Solti Antal előadását hallgathatták meg az arra kíváncsiak, és az anime-rajongó közönség számára a Cowboy Bebop nevezetű, ma már klasszikusnak számító anime filmet vetítették.

Ha a résztvevők számában nem is, de a tetőfokra hágó hangulat szempontjából az est fénypontja kétségkívül a maszkabállal egybekötött buli és karaoke show volt, melyen tucatnyi maskarába öltözött vámpírlány és vámpírifjú, valamint az Inigo Montoyának álcázott Ian Watson is megjelent.
A vidám életérzés és a buli élénksége azonban nem csak a különféle szeszeknek volt köszönhető, hanem a nem kevés tehetséggel rendelkező énekeseknek is.
Azonban tény, hogy a partizók lélekszáma az egész alakos képekre is bőséges helyett hagyott. Ennek ellenére kellemesen eufórikus-mulatós pillanatokban lehetett része a bálra is kíváncsi fiataloknak.
Nagyon jól szórakoztam, és az arckifejezésekből látva ezzel nem voltam egyedül.