Főkép

Még kérek! Mondta Szerda a legendává vált magyar rajzfilmben, amikor először megkínálták rumos teával. Rövid úton berúgott, mint az ökör. Éppen így érez, aki meghallgatja a Road legújabb albumát a Második harapást. Itatja magát a füllel, ahogy az alkohol a szeszputtonnyal, határ nélkül. De van egy lényeges különbség: a Road jót tesz az egészségnek. Ja? És még vezethetsz is mellette. Persze a gázpedállal csak óvatosan, mert ettől a zenétől a lábfej is kedvet kap egy kicsit keményebben harapni.

A zenekar keresztsége nem véletlen, a tagok sok-sok magyar banda mellett asszisztáltak, közben a saját szórakoztatásukra zenéltek. De olyan jól mulattak, hogy beszórakozták magukat a jászberényi Marshall Tehetségkutatóra, amit meg is nyertek és ettől kezdve egy kicsit jobban odafigyeltek a zenéjükre. Mármint a kiadók, a Road megőrizte a lazaságát, ami legalább annyira jellemzi az új lemezt, mint az erő.

Mókásak az ilyen fordulatok, amikor a titkárról kiderül, jobban vezeti a céget, mint az igazgató. A Roadról mindenesetre kiderült, hogy legalább annyira tehetségesek, mint azok, akik mögött dolgoztak (ez a „mögött” egy kicsit ferdén hangzik, nem? De csak jobb, mint az „alá” dolgozni).

A Road zenéje erőteljes és adrenalin fokozó, komoly gitárszaggatással, rekedtes énekkel és lepofozó szöveggel. Az előző Nem kell más című albumra jellemző rock’n’rollos hangzást megörökölte a Második harapás, de tovább dúsították modern és klasszikus metal elemekkel, méghozzá a lehető legfinomabb arányban. Nincs elsózva, nem túl cukros, de amikor lenyeled, garantáltan végigégeti a torkod.

A dalszövegek mélyek, tartalmasak és kíméletlenek. Akad köztük a műfajhoz nélkülözhetetlen, haiszunkcsináljukrendesen buzdító himnusz, zömében mégis erőt és a sárból is talpra állást sugallják minden önálló léleknek, eközben magasra tartott középső ujjat a társadalmi szabályrendszereknek. Ráadásul mindezt pózolás és álfinomkodás nélkül.

Lehetne mondani, hogy a Road kemény zene kemény fiúknak és kemény lányoknak, de a zenéjüket olyan könnyű megszeretni - holott populárisnak igazán nem nevezhető -, hogy bárki, már az első próba után szívesen hallgatja.

Az együttes tagjai:
Máté - ének, basszus
Imi - gitár
Goya - gitár
Erik - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Olivazöld
2. 1000 lépés
3. Karamell
4. Második harapás
5. Birthday Song
6. Te vagy a jó
7. Afrika
8. Ne mondd
9. A szív alatt
10. Nézz rám
11. Táncolj a tűzben
12. Ha bírod még
13. Bonus track – Live in PeCsa – 2005. 04. 16

Diszkográfia:
Nem kell más
Második harapás (2006)