Főkép

Vannak férfiak, akiknek mindenről AZ jut az eszébe. Stephen King esetében annyiban módosul ez a kijelentés, hogy neki minden, írásra érdemes emberi vonatkozású tevékenységről (vagyis gyakorlatilag mindenről, születéstől a halálig, sőt, még azon túl is) normális módon megmagyarázhatatlan, általában borzongatóan félelmetes VALAMI jut az eszébe – s gondolatait nem rest nyomtatásban terjeszteni megélhetési és még ki tudja miféle okokra visszavezethetőn.

Ezúttal sem történik ez másként: újrakiadott könyvének témája a szexualitás, pontosabban bizonyos, a párosodással kapcsolatos extrémitás (izgató kellék és a megszokott hálószobai ágytól eltérő helyszín) sajátosan kingi feldolgozása.
Ez a témaválasztás nem tekinthető kivételesnek, hiszen már korábban is művelt effélét, elvégre egyik novellája (A négyes boncterem) a szex „haláli” megközelítésével, és annak emberre káros hatásaival borzolta az olvasók idegeit.

Természetesen a hangsúly most nem azon a tizenegy percen van (utalva Paulo Coelho művére), amíg a párok eljutnak a csúcsra és vissza – hiszen az efféle kéjes izgalom önmagában kevés lenne bármely horrorhoz. A terjedelemről már nem is beszélve. Nem, King ennél sokkal elborultabb, s ezúttal sem fukarkodik a szaftos részletekkel. Csak győzze az ember idegekkel és gyomorral.

A cselekményből vétek lenne ennél többet elárulnom, ezért csak olvasásra biztatom mindazokat, akiknek még nem volt szerencséjük ehhez a kötethez. Minden Kingre jellemző elem megtalálható benne – sajnálatos módon ez érvényes a terjedelemre is.
A történet eleje és vége teljesen rendben van, de meglátásom szerint a közepén nem teljesen működött a szerző által javasolt harmados szerkesztési elv. Vagyis harmadával nyugodt szívvel megkurtíthatta volna a középső kétszáz oldalt (de legalább ötven oldallal) – ennek eredményeként némileg mozgalmasabb írást élvezhetnénk.

Ennek elmaradása – szigorúan személyes meglátásom szerint – miatt a történet csupán a rajongók és a pszichomókusok számára okoz garantált borzongást, ők viszont nyugodt szívvel tehetik a többi vaskos kötet mellé.
Próbaként is felfoghatom: akinek tetszett, az nagy valószínűséggel a többi King művet is szeretni fogja.

Kapcsolódó írások:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
Halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ