Főkép

Ba’ku világának 600 békés lakója mit sem sejt arról, hogy a Csillagflotta a Son’a néppel szövetkezve kitelepítésüket tervezi bolygójukról. A bolygó az öröklét forrását rejti; a planétát körbevevő porgyűrű sugárzása megállítja az öregedést. Minden a legnagyobb rendben zajlik, míg az Enterprise űrhajóról kölcsönkért android (Data hadnagy) meg nem hibásodik. Picard kapitány, miután értesül a problémáról, azonnal a Ba’ku-ra indul, hogy személyesen vizsgálja ki a történteket.

Itt szembesülnie kell azzal, hogy a történelmünkben oly sokszor elkövetett hibáinkból még mindig nem tanultunk, és ismét a többség céljai érdekében kitelepíteni készülünk lakhelyéről egy népet. Ezek a lépések vezettek az emberiség legsötétebb eseményeihez, és ez többé nem ismétlődhet meg. Picard nem ért egyet a 600 ember kitelepítésével, ezért szembefordul a Csillagflottával, hogy megmentse Ba’ku lakóit.

Mély, morális problémákkal kell megküzdenie a kapitánynak. Csak azért, hogy milliárdok profitálhassanak az öröklétből, nem telepíthetünk ki, pusztíthatunk el százakat. Mint ahogy erre a Dougherty admirálissal folytatott beszélgetésében utal: „…mennyinek kell lennie, hogy bűnnek számítson?” Ezt a meglehetősen borús témát az alkotók sikeresen ellenpontozzák a rendkívül sok, külső helyszínen készült felvétellel (az összes Star Trek mozifilm közül ebben találkozhatunk a legtöbb kültéren forgatott jelenettel), valamint a sok apró poénnal és ugratással.

Azt hiszem Jonathan Frakes az előzetes elvárásoknak és Gene Roddenberry-nek (a Star Trek univerzum „atyja”) messzemenően megfelelő filmet készített. Persze a Star Trek filmek esetében nem számít újdonságnak, hogy az egyik főszereplő rendezi a filmet, hiszen korábban William Shatner (Kirk kapitány) és Leonard Nimoy (a legendás Spock alakítója) is részesült ebben a megtiszteltetésben.

A film zenéje ismét Jerry Goldsmith munkája, aki szinte „házi zeneszerzőnek” tekinthető, hiszen az Űrlázadáson kívül másik négy Star Trek mozifilm zenéjét is neki köszönhetjük, sőt, ha információim nem csalnak, a 2007-ben mozikba kerülő 11. Star Trek film, a Begining zenéjét is ő jegyzi.

A szereplőket pedig azt hiszem, nem kell külön bemutatnom, a különféle TV-csatornákon most is fut a Star Trek: The Next Generation sorozat. Talán csak annyit lehet kiemelni, amit ők maguk is elmondanak, hogy a sorozatnak köszönhetően egy rendkívül összeszokott, baráti társaság játéka köszön vissza a vászonról, amely meg is látszik szinte a film minden percében.

A rendkívül barátságos, 2 DVD-s kiszerelés sejtetni engedi, hogy extrákkal bőségesen el leszünk látva. Mindehhez társul a DVD-menük kinézete, amely egy Son’a hajó belseje és annak számítógépében navigálva érhetjük el a korongok tartalmát.

A bonusz lemezen hét fő csoportba sorolva találhatjuk a plusz információkat. Képet kaphatunk többek közt az egyik fő díszletként szolgáló Ba’ku falu „születéséről”, valamint bemutatásra kerül az össze külső forgatási helyszín. Ezeket a szabadban játszódó jeleneteket a 3000 méter magasan fekvő Felső-Sierrában vették fel. A körülmények néha meglehetősen mostohának bizonyultak, Brent Spinernek például 4 °C-os vízbe kellett belegyalogolnia úgy, hogy teljesen ellepje a folyadék. A sors iróniája, hogy az arcáról ekkor készült közeliek kimaradtak a filmből.

Megismerkedhetünk továbbá a forgatókönyv születésével, illetve Jonathan Frakes visszaemlékezéseivel a forgatásról, amely számos apró mozzanatra, trükkre derít fényt. Külön fejezet foglalkozik a Star Trekben felbukkanó idegenek megalkotásával, az alkalmazásra került számítógépes trükk-felvételek készítésével, vagy – férfitársaimnak külön örömére szolgálhat – a Star Trek világ hölgyszereplőivel. Mindezekben az külön örvendetes, hogy nem csak kizárólag az Űrlázadásról szólnak, hanem az egész Star Treket felölelik, a TV-sorozatoktól kezdve a mozifilmekig.

Szintén külön részt képez a sokaknak örömet okozó „kimaradt jelenetek” szekció. Hét hosszabb jelenetet láthatunk, többek közt megtalálható itt az alternatív befejezés, amely túlságosan „puha” lett az alkotók szerint, ezért újraírták és forgatták ezt a részt. És végül az elmaradhatatlan fotótár. A „megszokott” forgatás közbeni képeken kívül az első jelenetsor storyboardját is megnézhetjük. Sajnos csak az elsőt, reménykedtem benne, hogy „képregény formában” is megnézhető lesz a teljes film.

Azt hiszem a rajongók elégedettek lehetnek az extra kiadással, akik pedig most ismerkednek a Star Trek univerzummal, megkapják a megfelelő „kezdőlökést” ahhoz, hogy rajongókká váljanak.

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (DD 5.1), angol (DTS), angol (DD 5.1), cseh (Stereo)
Kép: 1,85:1 (16:9)
Felirat nyelv: magyar, angol, bolgár, héber, görög, horvát, szerb, szlovén, lengyel, cseh, portugál, román, arab, dán, finn, izlandi, norvég, svéd

A Star Trek sorozat darabjai:
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek II: The Wrath of Khan
Star Trek III: The Search For Spock
Star Trek IV: The Voyage Home
Star Trek V: The Final Frontier
Star Trek VI: The Undiscovered Country
Star Trek: Generations
Star Trek: First Contact
Star Trek: Insurrection
Star Trek: Nemesis