Főkép

Ha rosszmájú lennék, azt gondolnám, a Nox töretlenül felívelő pályáját kihasználván adott ki hatszámos albumot Karácsony alkalmából, ám elég egyszer meghallgatni a maxi-CD-t ahhoz, hogy bizonyosságot szerezzünk róla: őszinte üzenetet hordoz a rövidke összeállítás.

Úgy érzem, az együttesnek - és zeneszerzőjüknek - egyértelműen sikerül minden korosztályt megszólítaniuk. Zenéjük ezúttal a megszokott motívumok mellett a klasszikus karácsonyi énekek, a megzenésített versek, a gyerekdalok, az igényes és a valóban nagyközönségnek szóló popzenék elemeit olvasztja magába, hogy így egységes, a mai ünnepeinkhez tökéletesen illő dalokká érjen.

Péter Szabó Szilvia ártatlan hangja furcsa magasztosságot kölcsönöz a Noxos hagyományokhoz híven népi hangszerekkel - hegedűvel, dorombbal - színesített muzsikához. Lehet, hogy nála tehetségesebb, képzettebb, szebb hangú énekesnő tucatjával szaladgál kis hazánkban, abban azonban kételkedem, hogy bárki is tőle simogatóbban, néhol már hátborzongatóan gyönyörködtetőbben tudna énekelni felkapott díváink közül. Ő az, aki talán még a műfajt lekicsinylőket is képes lenne meggyőzni arról, hogy nem szabad eleve elutasító ítéletet hozni az efféle szerzeményekről.

A hat dalból egy sem sikerült annyira, mint a magyar népdalkincsből kölcsönzött elemeket a hamisítatlanul karácsonyi hangulatú, francia és angol tradícióban őrzött karolok, vagyis karácsonyi énekek stílusával váltogató, azokat egymással ötvöző „Nézz fel!”. Hasonlóan szívhez szóló, már-már légies szépségű melódiából bomlik ki a „Hol volt, hol nem...”, és nem kevésbé kellemes harmóniákat és dallamokat hallhatunk a „Szent ünnep” lassú, áradó hegedűtémájából vidám, ujjongóan emelkedett fuvolakíséretes refrénjébe váltó himnuszában, amelyben teljes pompájában megmutatkoznak Szilvia fenséges hangi adottságai.

Igazi ünnepi zene tehát a Nox Karácsony című albuma. Remek ajándék, amit hosszú évek múltán is elhallgathatunk, akárcsak egykor a Stinggel, Bruce Springsteennel, Alison Moyettel és még sok más zenei nagysággal fémjelzett A Very Special Christmas című albumot.

Az együttes tagjai:
Péter Szabó Szilvia - ének
Nagy Tamás - ének

Közreműködők:
Ambrus Rita - vokál
Harmath Szabolcs - vokál, billentyűs hangszerek, programok
Sipeki Zoltán - gitár
Kuczera Barbara - hegedű
Gulyás Ferenc - népi hangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. A Tél dala
2. Nézz fel!
3. Eskü
4. Szent ünnep
5. Szeretetlánc
6. Hol volt, hol nem...

Diszkográfia:
Örökség (2003)
Bűvölet (2004)
Karácsony (2005)
Ragyogás (2005)
Örömvölgy (2006)
Időntúl (2008)

Eddig az alábbi karácsonyi lemezekről írtunk:

Boldog Karácsonyt!
Diana Krall: Christmas Songs