Főkép

Marcus Meadow (Dr. Réti László) „debütáló” kötete fordulatos és eseménydús krimi, erősen megfűszerezve politikai vonatkozásokkal. Pár kisebb döccenő is jellemzi, amely azonban egy első kötetes szerző esetében „bocsánatos bűnnek” számít.

A helyszín Amerika, Washington. Egy a fárasztó szolgálattal telő nap végén Abrams hadnagy riasztást kap: bankrablás történt, a helyszínen több halott is várja. Hamarosan kiderül, az áldozatok között van az Amerikai Egyesült Államok elnökének kisebbik lánya is. Ebből a nem várt, szerencsétlen fordulatból bontakoznak ki az események. A szálak mind feljebb és feljebb vezetnek az USA hatalmi ranglétráján; ezzel Abrams olyan „nagykutyák” közé keveredik, akik szó nélkül eltapossák, ha az útjukba kerül.

A szerzőn látszik, hogy nem csak a rendőrségi ügyekben jártas (lévén maga is gyilkosságokkal foglalkozó nyomozó a polgári életben), hanem meglehetős pontossággal tárja elénk az amerikai politikai élet rejtelmeit és sötét bugyrait.

A rendőri „ügyeket” profin tálalja, kezdve a bűntények leírásától, az ügymeneten keresztül, a helyszínelésig. Talán ebből fakad a számomra meglehetősen fura szereplőbemutatás, ami olyan, mintha egy jegyzőkönyvet, vagy jelentést olvasnánk valakiről: személytelen, fájdalmasan lényegre törő és tömör. Hasonló következtetésre jutottam Meadow helyszínleírásaival is: kínosan aprólékosak, minden részletre kiterjednek, de hála égnek rövidek és tömörek.

Némely karakternél úgy érezhetjük, hogy valamelyik amerikai krimi szereplője köszön vissza ránk (mindig az aktuális politikai széliránynak megfelelően helyezkedő rendőrfőnök, az Abramshez eleinte hű társ, Tom Turner, aki „persze” a vége felé megtörik és elárulja a főnökét). Hasonló érzésem volt a regény végén, Abrams bujkálásánál egyből a Bérgyilkosok című film Robert Rath-je ugrott be, ahogyan a dél-amerikai banknál trükközik.

Mindezen apróságok ellenére Meadow képes rendkívül olvasmányos, magát olvastató történetet kerekíteni egy egyszerű bankrablásból, amely bőven tartogat meglepetéseket az olvasó számára.