Főkép

A Queen együttes önmagukról elnevezett bemutatkozó albuma egyike a tehetséget már teljes egészében mutató, összességében azonban még némileg kiforratlan, első nagy nyilvánosság előtti bemutatkozásoknak. Ugyanakkor található rajta két egészen nagyszerű nóta is, melyek bizonyosan nagyban hozzájárultak a banda későbbi sikereihez és elfogadottságához.

Az első komoly dobás, a „Keep Yourself Alive” címre keresztelt nyitó szám, melyben mindent megtalálhatunk, ami a Queent pályafutása során majdan összetéveszthetetlenné teszi. A többszólamú vokál és az egymást ténylegesen ellenpontozó gitárok kevés kivételtől eltekintve ugyanis akkoriban még nem jellemezték a rockzenét. A Pink Floyd progresszív kísérletei, valamint a Deep Purple klasszikus, a Led Zeppelin keleti hatásokat befogadó zenéje kétségtelenül befolyásolták az új angol banda zenei irányválasztását, azt a muzikális sokszínűséget, sokrétűséget ellenben, ami a Queen elsődleges ismertető jegye lett, senki más nem produkálta abban a korban.

A másik feledhetetlen dallam az ezen a lemezen még csupán alig több, mint egy perces „Seven Seas of Rhye”, mely a tipikusan Queen-es zongoramotívumával szintén a későbbi, kialakultabb stílus egyik előrevetítője. Egy esztendő sem telt el, és az itt még csak csírájában megjelenő dalt újfent hanglemezre rögzítette az együttes, sok rajongó számára pedig ez a szám jelentette az első találkozást a királynő nevét „bitorló” rockerekkel.

A fentiek persze még véletlenül sem jelentik azt, hogy a lemezre felkerült többi szám színvonaltalanra sikeredett volna, hiszen a „Liar” vagy a „Jesus” izgalmas stíluspróbálkozásai, vagy a „Doing All Right” és a „Great King Rat” már-már rock-operai egyvelege éppoly szórakoztatóak, mint a későbbi albumok slágerré éppen nem vált dalai. Mindössze arról van szó, hogy a keretet adó két szám cseppnyivel - avagy a zsenialitás hajszálával - eltaláltabb a többinél.

Aki esetleg habozna próbát tenni az albummal - mint ahogy magam is sokáig így voltam vele -, tegye félre a kételyeit, ugyanis a Queen első produkciója kiváló darab, és a banda rockosabb korszakát előnyben részesítők rengeteg kellemes pillanatot találhatnak a változatos, az együttesre mindig jellemző tarkaságtól eleven anyagban.

Az együttes tagjai:
Freddie Mercury - ének, zongora
Brian May - gitár, zongora, ének
John Deacon - basszusgitár
Roger Taylor - ütős hangszerek, ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Keep Yourself Alive
2. Doing All Right
3. Great King Rat
4. My Fairy King
5. Liar
6. The Night Comes Down
7. Modern Times Rock’n’Roll
8. Son and Daughter
9. Jesus
10. Seven Seas of Rhye

 

Diszkográfia:

Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night At The Opera (1975)
A Day At The Races (1976)
News Of The World (1977)
Jazz (1978)
Live Killers (1979) – koncert
The Game (1980)
Flash Gordon (1980)
Greatest Hits (1981) – válogatás
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind Of Magic (1986)
Live Magic (1986) – koncert
The Miracle (1989)
Innuendo (1991)
Greatest Hits II (1991) – válogatás
Live At Wembley ’86 (1992) – koncert
Made In Heaven (1995)
Greatest Hits III (1999)
Queen On Fire – Live At The Bowl (2004) – koncert
Return Of The Champions (2005) – koncert
Queen Rock Montreal (2007) – koncert
The Cosmos Rocks (2008)
Absolute Greatest (2009) – válogatás