FőképSzeretem azokat a könyveket, amelyek nem csak szórakoztatni akarnak, hanem meglévő ismereteimet is gyarapítják – mellőzve a lexikális zsúfoltságot megtestesítő adathalmokat, rávilágítva azokra az összefüggésekre, melyek létezéséről legfeljebb tudat alatt volt fogalmam, és mindezt olyan stílusban tálalja, ami olyan előadót sejtet, aki bárhol, bármikor képes felkelteni a hallgatóság figyelmét.
Nos, Karen Armstrong műve többnyire megfelel a fenti elvárásoknak, pedig nincs könnyű dolga, hiszen az iszlámról mindenkinek van elképzelése, talán még véleménye is.

Minden bántó szándék nélkül, ez az állapot nagyjából megfelel annak, amit korunk médiája sulykol belénk, kihangsúlyozva mindazokat a szélsőséges megnyilvánulásokat, amelyek berobbantják magukat az esti híradóba és a napilapok címoldalaira, de a szigorú időbeosztásnak köszönhetően ennél többre nem vállalkozik, viszont azt már „elfelejti” megemlíteni, hogy a kép ennél összetettebb, és ugyan járjon már utána a néző/olvasó/hallgató, ha valóban érteni akarja a történéseket.

A szerző az általánosan elfogadott „ikont” kívánja árnyalni, s ennek érdekében átfogó képet nyújt erről az időben legkésőbb kialakult világvallásról. Nem kis vállalkozás, de sem az évszázadok, sem pedig a vallás fejlődése, irányzatai nem képesek tévútra vezetni azt a gondolatfüzért, ami lépésről-lépésre elvezet bennünket Mohamed színrelépésétől egészen napjaink muszlim országainak közösségi hátteréig.

Végeredményként nem csak azt tudjuk meg, mit is jelentett eredetileg az iszlám, hanem azt is, miként változott az évszázadok során, mennyiben jelent mást a hívőknek, mint a többi világvallás. Ráadásként részletes kronológiát kapunk, kiegészítve az iszlám fontosabb személyiségeivel és az alapfogalmak összefoglalásával.
Pár név a korábbi évtizedekben megszokottól eltérő formában szerepel, ami elsőre zavaró, de miután érződik az egész köteten az egységes, jól átgondolt megközelítés, fogadjuk el (bár az orientalisztikában nem vagyok jártas, lehet, hogy pár év múlva már mindenütt ezekkel az írásmódokkal találkozunk).

Az Áttekintések sorozat eddig megjelent kötetei:
Karen Armstrong: Az iszlám
Paul Johnson: A reneszánsz
Mark Mazower: A Balkán
Rchard Pipes: A kommunizmus
Michael Stürmer: A Német Birodalom

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:Az iszlám rövid története
A mítoszok rövid története