FőképA név nem véletlen. A csodálatos szépségű svéd énekesnő valóban Tolsztoj egyenes ági leszármazottja. Amikor első albuma, a För Älskad 1996-ban megjelent, már a svéd zenei élet legjobbjait tudhatta maga mögött zeneszerzőként, szövegíróként és zenészként (Petter Gunnarsson, David Nyström, Pierre Swärd, Titiyo és Max Schultz).
Az album bizonyította: Viktoria – más énekesnőkkel éles ellentétben – elsősorban kiválóan énekel, és csak másodsorban szemet gyönyörködtető látvány. Az album sikere egy lemezszerződést hozott a Blue Note-tól, de a White Russian nem ragadta meg a nemzetközi jazzközönség figyelmét. Pedig remek volt.

Viktoria kedvét ez szerencsére nem vette el, mert sorra készítette a jobbnál jobb lemezeket, amelyek közt a legkülönlegesebb a My Swedish Heart. Az énekesnő kortárs svéd jazz-zenészek szerzeményeit énekli, és még néhány svéd népdalt is. A lemez így kétnyelvű lett, de ez a legkevésbé sem zavaró. Sőt.
A kristálytiszta hangon elénekelt népdalok mellé pompásan illenek Esbjorn Svensson dalai. A My Swedish Heart egy intim, lírai vallomás lett. Tolstoy kivételes énektudása magával ragadó, a szellős dalok pedig szinte magukba szívják az embert.

Ami azért érdekes, mert az album egyáltalán nem könnyű. Iszonyú nehéz harmóniák, sok félhang, lezáratlan dallamok, meditatív hangszeres szólók és kíséret – ezek egyike sem az üzleti sikerre hajazó albumok jellemzői. Az énekesnőnek valószínűleg erre nincs is szüksége, hisz rendszeresen koncertezik, és vendégzenészként is sorra feltűnik a svéd jazz- és rockélet legjobbjainak felvételein, Max Schultztól Nils Landgrenig. Ez utóbbi nemcsak pozanozik az albumon, hanem a „Dialogue” című nótában duettet is énekel Viktoriával.

Az énekesnő légies, de nem levegős hangja, tiszta frazírozása, gyönyörű hajlításai leginkább a „Den Första Gang” című nótában törnek a felszínre, amelyben nem mellékesen Landgren isteni szólót vezet elő.
Ez a dal illusztrálja legjobban, milyen különös lemez ez: a pozanos távoli és magányos hívószavára Viktoria válaszol, majd belekezd a varázslatos dallamba, amelyhez lassan csatlakozik a fúvósszekció, jön Landgren szívszorító szólója, és az ember azt hinné, hogy egy gyönyörű balladát hallgat, de a felénél olyan big bandes swingbe csapnak bele pár taktus erejéig, ami Tommy Dorsey legszebb napjait idézi.

Viktoria egy nyilatkozatában azt mondta, tíz ilyen albumot is tudna csinálni egymás után, annyira szerette. Nos, hajrá, hajrá, jöjjön az a tíz album.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Grandmas Song
2. Mind if I
3. From Above
4. Dialogue
5. You Gave Me The Flow
6. Den Första Gang
7. Dannys Dreaming
8. The Morning Of You
9. Mayday
10. I Hope It`s Spring For You
11. Jag Yet En Dejlig Rosa