FőképNehéz elhinni, de Dwight Yoakam idestova 20 éve van jelen a nashville-i zene (szándékosan nem írtam countryt) színpadán. Húsz év sok idő, és Dwight nem sokat pihent. Ha jól számolom, a Blame the Vain 17. albuma.
Kevés zenész van, aki egyenletesen képes teljesíteni ennyi lemezen keresztül, és ő nem tartozik közéjük. Amivel semmi baj sincs, hisz nem kell mindig zseniálisnak lenni. Az utóbbi évek azonban nem sok újat hoztak a honky tonk fenegyerekének zenéjében.
Remek ritmusok, ragyogó gitárjáték, de a ’90-es évek közepének csúcsa egyre távolibbnak tűnt. Az 1995-ös Gone című lemezt mondjuk nehéz is lett volna felülmúlni.

Yoakam az új lemezzel nem is ezt próbálta meg. Pár éve kiadót váltott, otthagyta Warnert, majd az új lemeznél producerétől, Pete Andersontól is búcsút vett. Hogy véglegesen vagy sem, nem tudni. Egy biztos: a váltás minden tekintetben bejött.
Az új album duzzad az energiától. Yoakam a zseniális Gone óta nem volt ilyen jó formában. Egy veterán nashville-i gitáros/énekes/zeneszerző példátlan alkotása a Blame the Vain. A nóták frissek, a gitárjáték lendületes, a nóták pedig egytől egyig kiválóak.
Yoakam mindent tud a műfajról, amit ember csak tudhat. Van itt country ballada (Lucky that Way), irgalmatlan erejű honky tonk (Blame the Vain) és dögös rock and roll (International Heartache). És minden, ami még ezek között van.

Yoakam mindig is hihetetlen muzikalitásáról volt híres (különös módon nem minden zenész muzikális), valamint elképesztő játékosságáról. A lemezen egyikben sincs hiány. Nála jobban valószínűleg senki nem ismeri a Nashville-hez köthető zenei gyökereket, ezért aztán mindent el tud játszani – és mindent ki tud figurázni.
Nem úgy, ahogy azt Weird Al Yankovic teszi, hanem egyfajta önironikus távolságtartással: ezt a zenét szeretem, ez az életem, tudom, hogy tele van klisékkel, de nézzétek csak, mit tudok velük csinálni. Csodát, színtiszta csodát.
Nem véletlenül kerültem a country szót, mert Yoakam nem countryzenész, hanem egy kivételes tehetségű énekes/gitáros, aki történetesen ebben a műfajban (is) kivételeset alkot.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Blame the Vain
2. Lucky That Way
3. Intentional Heartache
4. Does It Show
5. Three Good Reasons
6. Just Passin` Time
7. I`ll Pretend
8. She`ll Remember
9. I Wanna Love Again
10. When I First Came Here
11. Watch Out
12. The Last Heart in Line