FőképNemrégiben jelent meg az Iron Maiden énekes/frontemberének új szólóalbuma, a Tyranny of Souls. Nem egészen derült égből, hiszen a vihar jelei fenyegetően mutatkoztak a korábbi lemezek keltette szélből és fellegekből, de mindenképpen villámcsapás módjára, ugyanis felülmúlt minden várakozást, valószínűleg még a Maiden-rajongókét is!

Bruce Dickinson jellegzetes, összetéveszthetetlenül erőteljes hangja eljuttatta a Maident oda, ahova igazán való, a metal zene olyan csúcsára, ahol előttük talán senki sem járt. Túlzás lenne azt állítani, hogy az együttes Dickinson nélkül nem lenne ott, ahol van, hiszen többször bizonyították, hogy a Maiden a lényeg és nem a frontember.
Az első két lemezükön Di’Anno énekelt, Dickinson kiválása után a szakadék fölé Bayley feküdt híd gyanánt. Természetesen remek énekesek, mégis tiszta szerencse, hogy sokak örömére a Maiden és Bruce Dickinson találkoztak.

Vitathatatlan tény, hogy szólóalbumai (és ezeken Dickinson énekhangja is) egyre kiforrottabbak, egyre összeszedettebbek. Mikor egy felejthetetlen búcsúkoncert után kivált a Maidenből, és elkészítette az első önálló lemezt, nem gondolhattuk, hogy ez a hang még jobb is lehet.
Hála az Égieknek tévedtünk (én legalábbis). A hosszú munkák közben (aminek olyan slágereket is köszönhetünk, mint a Tears of the Dragon), ez a hang csak tovább csiszolódott, és amikor visszatért a Vasszűz tövisei közé, a zenekar tapasztaltabb, tisztább hangú énekest kapott, mint amilyet elengedett.

A Tyranny of Souls minden eddigi munkájánál kiforrottabb, dalszövegei éppúgy, mint a zenéje. Egyetlen olyan nóta sincs a lemezen, amit kis idő – és néhány lejátszás – után már ne hallgatnánk szívesen, mindezt úgy, hogy az ujjunkat még csak a tovább gomb közelébe sem tesszük a lejátszón.

Az egész album kiváló. Megvan benne a ritmus, a dallam, megvan benne a kemény dübörgés és a korábbi munkáira is jellemző, misztikus hangulat. Miközben hallgatjuk (rendesen föltekerve a hangerőt, mert ez szinte adja magát, ahogy a bélszín is jobb, ha alatta a gázt alaposan fölcsavarjuk), valóban az anyagi világon kívül kerülünk. Nem csak Maiden rajongóknak!

Közreműködők:
Roy Z: gitár, basszus( a lemez producere)
David Moreno: dobok
Ray „Geezer” Burke: basszus
Juan Perez: basszus
Maestro Mistheria: billentyűk

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Mars Within (intro)
2. Abduction
3. Soul Intruders
4. Kill Devil Hill
5. Navigate The Seas of the Sun
6. River of No Return
7. Power of the Sun
8. Devil on A Hog
9. Believil
10. Tyranny of Souls

Diszkográfia:
Tattooed Millionaire (1990)
Balls to Picasso (1994)
Skunkworks (1996)
Accident of Birth (1997)
The Chemical Wedding (1998)
Tyranny of Souls (2005)