Főkép

Sajnálatos módon az időzítés ezúttal nem sikerült a legjobban, mivel előbb láttam élőben az együttes koncertjét az E-Klubban, és csak ez után néztem meg az évfordulós DVD kiadványt. Fordított sorrend esetén fenntartás nélkül dicsérném a Rage From the Cradle to the Stage című anyagát, így viszont, hogy láttam mit műveltek élőben a színpadon, a digitalizált verzió csak módjával nyerte el a tetszésemet.

A kétlemezes kiadvány első korongján a németországi Bochumban 2004. január 25-én rögzített koncert található, ami gyakorlatilag helyzetértékelésként is felfogható, mintegy pozícionálja a bandát. A helyszín nem sportcsarnok vagy stadion, hanem egy viszonylag kisméretű klub, ami jelzi a Rage népszerűségének korlátozott mivoltát (messze vannak még a Slayer vagy az Iron Maiden ismertségétől), a teltház ellenben bizonyság arra, hogy azért húsz év alatt kialakult egy megbízható és lelkes rajongótábor körülöttük.

Mosolygós arcok a színpadon, ami a tagok közötti egyetértésre utal, és örömzenét eredményez. Ismerve az együttes pályafutását, nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy a jelenlegi felállás az eddigi legjobb. Három jól képzett muzsikus, aki olyan nótákat írt az utolsó három lemezen, amelyek minőségi változást jelentettek a korábbi albumokhoz képest.

Ez a minőségi különbség a koncerten is észrevehető, a régi, helyenként kapálásra emlékeztetően egyszerű kompozíciókkal még a zseniális amerikai dobos, Mike Terrana sem tud mit kezdeni, kitöltésre, feljavításra tett kísérleteinek ellenáll a viszonylag gyenge alapanyag. Ennek köszönhetően, az egyértelmű best of koncertprogram zeneileg hullámzó, csak pár klasszikus éri el az új számok szintjét (például a „Don’t fear the Winter”), még szerencse, hogy viszonylag kevés korai darab került előadásra.

Az értékelést nem könnyíti meg, hogy a budapesti koncert, ami naptári dátum szerint később történt, időben rövidebb, ellenben sokkal látványosabb volt, mint a DVD-n látható. Az E-Klubban Terrana rengeteg apró trükkel színesítette dobolását, ez itt még teljesen hiányzik, ráadásul a rendező, nem tudom milyen megfontolásból, csupán villanásnyira mutatja meg tetőtől talpig a dobfelszerelés mögött, márpedig az úgy az igazi. Még a dobszóló alatt is be kell érnünk felsőtestével – szóval ezen még gondolkodhattak volna (amúgy sem tudom teljes mértékben helyeselni a rengeteg vágást, a kétórányi videóklip-szerű koncert meglátásom szerint túlzás).

A második DVD nem csupán az együttes videóklipjeit tartalmazza (főkén a kezdeti darabokon lehet mentalitástól függően derülni vagy szörnyülködni – bár a „Dies Irae” és a „Down” mindenképpen kilóg ebből a sorból), amelyek jól példázzák az eltelt húsz év zenei fejlődését. A korai speed metal számok 99 százaléka nem bizonyult időtállónak, miként Wagner haja sem bírta a megpróbáltatásokat, és dacos szigetként az időközben mackós testalkatúvá vált basszgitáros-énekes állán összpontosult.

Az igazi csemegét az ő zenekartörténeti visszaemlékezése jelenti (helyenként home minőségű videók felhasználásával), ha valaki még nem hallotta volna, akkor ebből megismerheti a Ghost című lemez felvétele idején történt tagcsere hátterét, az első japán turné körülményeit és még számos érdekességet.

A megemlített hiányosságok ellenére vétek lenne kihagyni a lemezt, mivel a három tehetséges zenész (Peter Wagner, Victor Smolski, Mike Terrana) olyan koncertet ad, ami még a mostani túlkínálatban is élményszámba megy. A többi ráadásanyaggal együtt pedig méltó tisztelgés az együttes első húsz éve előtt.

Mindezek alapján nem kívánok újabb húsz évet a zenekarnak, de még legalább 4-8 lemezzel megajándékozhatnak bennünket, és persze évente egyszer (minimum) jöjjenek el koncertezni hozzánk.

Diszkográfia:
Avanger – Prayers Of Steel (1985)
Avanger – Depraved To Black – EP (1985)
Reign Of Fear (1986)
Execution Guaranteed (1987)
Perfect Man (1988)
Secrets In A Weird World (1989)
Reflections Of A Shadow (1990)
Extended Power – EP (1991)
Trapped (1992)
Beyond The Wall – EP (1992)
The Missing Link (1993)
Refuge – EP (1993)
Power Of Metal – Live CD (1994)
10 Years In Rage (1994)
Black In Mind (1995)
Lingua Mortis (1996)
End Of All Days (1996)
Higher Than The Sky – EP Japan (1996)
Live From The Vault – EP Japan (1997)
XIII (1998)
In Vain „Rage In Acoustic” (1998)
In Vain I-III (1998)
Ghosts (1999)
Welcome To The Other Side (2001)
Unity (2002)
Soundchaser (2003)
From Cradle To The Stage (2004) koncert DVD és CD
Speak Of The Dead (2006)
Full Moon in St. Petersburg (2007) DVD
Carved In Stone (2008)
Gib Dich Nie Auf (2009) EP
Strings To A Web (2010)
21 (2012)