FőképLassan négy év telt el a DMB utolsó albuma, az Everyday óta. Persze a banda folyamatosan jelen van: sokat koncerteznek, sorra adják ki az élő felvételeket és a bootleg-gyűjteményeket. És persze ott volt Matthews szólóalbuma is, a Some Devil.
Az életművet hallgatva az lehet az ember érzése, hogy Matthews nem találja a helyét, folyamatosan új dolgokkal kísérletezik, nem bír megmaradni egy egységes koncepció mellett. Ez azonban felületes vélemény, mert ha valakiből dől a zene, akkor Matthews az.

Az új album sokkal csendesebb és visszafogottabb, mint az előzőek. Aki a megszokott, eszelős hegedű- és szaxofonszólókat várja, csalódni fog, de csak ebben. A DMB új albumát már nem Glenn Ballard producálta, hanem Mark Betson, aki többek között Seal és India.Aire lemezein működött közre.
Az eredmény nem egy olyan harsány, néhol túlproducált, bombasztikus album, mint az Everyday, hanem egy sokkal egységesebb, okosabb, befelé fordulóbb. A címadó nóta idézi leginkább a régi DMB-t, és a tűz ugyan benne van, mégsem olyan karcos, kemény és megalkuvást nem ismerő, mint a banda első lemezei.

A Stand Upban minden megvan, amit egy DMB rajongó elvár: okos és pergő ritmusok, hallatlanul jól hangszerelt ritmusszekció, nyers szaxofon, rengeteg moll dallam, és persze Matthews karcos, hajlékony hangja.
Bonyolult ritmusok, parádés dobolás, (ön)irónia, és egyfajta megszelídített tombolás jellemzi a Stand Upot, amelyen ugyan nincsenek olyan slágerek, mint mondjuk az Under the Table and Dreamingen, de irgalmatlan a húzása, és ha valaki most ismerkedik meg a banda életművével, akkor ennél jobb albummal nem is kezdhetné.
A Stand Up tüzes album, de nem perzseli sem fel, sem meg a hallgatót. És már csak azért is meg kell hallgatni, mert a következő – ismerve a DMB eddigi albumait – nem lesz ilyen, az egészen bizonyos.

Az albumon elhangzó számok listája:
1. Dreamgirl
2. Old Dirt Hill (Bring That Beat Back)
3. Stand Up (For It)
4. American Baby Intro
5. American Baby
6. Smooth Rider
7. Everybody Wake Up (Our Finest Hour Arrives)
8. Out Of My Hands
9. Hello Again
10. Louisiana Bayou
11. Stolen Away On 55th & 3rd
12. You Might Die Trying
13. Steady As We Go

Diszkográfia:
Under the Table and Dreaming (1994)
Crash (1996)
Before These Crowded Streets (1998)
Everyday (2001)
Busted Stuff (2002)
Stand Up (2005)
Big Whiskey and the GrooGrux King (2009)