FőképBernie Rhodenbarr ismét megjelent köreinkben. Ez remélhetőleg az egyre népesebb olvasóközönségnek természetes, sőt, várt pillanat, mintsem egy vállrándítással elintézendő meglepetés. Akárhogy is legyen, a könyv paradox módon Lawrence Block magyarországi bemutatkozását jelenti.

Ha ugyanis visszapillantunk jóval az Agave Kiadó hiánypótlása előtti időkre, egész pontosan az 1984-es évre, még pontosabban az Albatrosz Könyvek sárgaborítós sorozatára, feltárul az igazság: a betörő, illetve szerzője már 21 éve megjelent hazánkban, a Betörő a szekrényben címmel, és egy borítóval, ami … hát igen.
Hogy annak idején miért egy sorozat második kötetét hozták ki először, és még inkább, hogy miért is hagyták abba rögtön, rejtély; a lényeget viszont már kezünkben tarthatjuk – új fordítással, pofásabb borítóval. Mi ez, ha nem ok az örömre?

Betörőnk az aktuális melóról beszédes fogorvosának egyik hozzá intézett monológjából szerez tudomást: a férfi, önmaga fényezése közepette előszeretettel nevezi ex-nejét mindenfélének, amiket nem illik hölgyekre mondani, s nem mulasztja el felvillantani egy munka lehetőségét sem Bernie előtt.
A nő, Crystal lakásában nagy halom ékszer pihen, ami meglovasítható, épp ezért meglovasítandó – ennyi lenne a feladat, nem több. Persze az élet a Világ Legszimpatikusabb Betörője körül sohasem egyszerű: hogy-hogy nem, ezúttal is balul sül el a dolog, és emberünk a szekrényben végzi, alig pár méterre egy hullától.

Noha a felütés valamelyest hasonló az előző kötetéhez, a továbbiak a legkevésbé sem; és persze most sem ússzuk meg egy agyas kis sztori nélkül. A csavaros történet mellett természetesen az olvasmány másik erőssége a nagyszerű előadásmód: könnyed, szellemes, (ön)ironikus és végig szórakoztató – vagyis a Blocktól megszokott.
És bár az oldalak ez alkalommal is elég hamar elfogynak, sokat elmond, hogy ezen az apróságon kívül más negatívum nem hozható fel a könyv emlegetésekor.

A szerző magyarul eddig megjelent művei:

Matt Scudder:
Az apák bűnei (GM)
Az apák bűnei (RG)
A pusztítás és teremtés ideje
A halál völgyében
Döfés a sötétben
Nyolcmillió halál
Ha a szent kocsma is bezár
A penge élén

J.P. Keller:
Bérgyilkos
Bérgyilkos a célkeresztben
Bérgyilkos mindörökké
Bérgyilkos inkognitóban

Bernie Rhodenbarr:
A betörő, aki parókát viselt
A betörő, akit szekrénybe zártak
A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni
A betörő, aki Spinozát olvasott
A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian
A betörő, aki eladta Ted Williamst
A betörő, aki Bogartnak képzelte magát
A betörő, akit temetni veszélyes
A betörő, aki zabot hegyezett

Kapcsolódó írás:A betörő, akit Bernie Rhodenbarrnak hívnak

Regényrészlet:Részlet Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak című könyvéből