FőképA Frederik Pohl és C. M. Kornbluth szerzőpáros A Venus-üzlet című regényében azt fejtegeti az egyik főgonosz (Taunton), hogy a népesség gyarapodásával egyre nagyobb eséllyel születnek olyan egyedek, akik bármit meg tudnak, és meg is akarnak tenni. Az már tisztán a véletlen műve, hogy önfeláldozó hős, vagy szadista sorozatgyilkos szerepel a hírekben.
Taunton reklámügynöksége ez utóbbi csoportba tartozó embereket keres olyan törvénysértő feladatok elvégzésére, amiket a – minden cég által elfogadott és betartott – szabályok kifejezetten tiltanak. Szerencsére a sci-fi elemek jelentős túlsúlya emlékezetes, ámde átmeneti jelenetté tompítja felbukkanásukat.

Kingtől ugye senki sem várja el, hogy kihagyjon egy ilyen lehetőséget? Amúgy sem a jövőben játszódó tudományos-fantasztikus történeteiről híres, hanem sokkal inkább sötét, tudatos és tudatalatti félelmeink, rémálmaink formába öntéséről.
Nála a föld lakossága már régen elérte azt a kritikus határt, ami felett különösebben keresgélni sem kell a kirívóan gonosz lelkeket, hiszen majd minden könyvébe jut belőlük.

Az átlagember ezekre a „vészhelyzetekre” nincs felkészülve, sőt, mivel alapvető tulajdonsága a jóhiszeműség (vagy a gyanakvás hiánya), eleinte fel sem ismeri, mivel áll szemben. Így jár Paul Sheldon író is, aki részegen próbál meg átkelni a havas hegyeken, de nem boldogult a hirtelen jött hóviharral.
A biztos halálból – ami az árokba borult kocsija alá szorulva vár rá – Annie Wilkes menti ki, aki nem csak visszahozza az életbe, hanem azonmód elsősegélyben részesíti. A járhatatlan utak, és a járóképtelen beteg érdekében saját házában fekteti ágyba, és minden tőle telhetőt megtesz a gyógyulás érdekében.

Paul Sheldon azonban hamarosan megtapasztalja, hogy a „kedvesnővér” valójában nem is olyan kedves, és emberbaráti érzületből is módfelett kevés van benne.

King könyve életművén belül az olvasható szériába tartozik, ami a rajongótáboron kívül tartózkodók számára is élvezhető, értékelhető történetet jelent. Nincs túlírva, a cselekmény kellőképpen mozgalmas, a hangulat meg végig borzolja az idegeket. Az mondjuk túlzás, amit a hátsó borító reklámszövege sugall, nincs szükség kötélidegekre, - azért nem árt, ha az ismerkedést megalapozzuk az Éjszakai műszakkal, vagy a Rémautóval.

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ