FőképValahol ott szakadt meg a történet fonala, hogy Roland és csapata (Susannah, Eddie, Jake és Csí) Lut városában felszállnak egy őrült mesterséges intelligencia által irányított vonatra. Ő nem más, mint Blaine, a Mono, aki öngyilkosságot akar elkövetni, hőseinkkel a fedélzetén.
Roland versengést ajánl Blanie-nek: találós kérdéseket adnak fel neki, és ha mindegyikre tudja a választ, akkor megölheti őket, de ha nem, akkor el kell engednie a csapatot. Blaine kötélnek áll, és ezzel kezdetét veszi a nagy verseny.
Az idő fogy, a végállomás egyre közelebb kerül, és úgy tűnik, az őrült gépelme komolyan kifog rajtuk. Csakhogy senki sem számol Eddie-vel, aki felteszi a világ legidiótább kérdését, amivel sikerül padlóra küldenie a gépet.

A szerencsés megmenekülés után Roland elérkezettnek látja az időt, hogy elmondja történetét a többieknek. Az I-70-es sztráda mellett letáborozva, egyik éjszaka belefog furcsa meséjébe, amely szinte azonnal rabul ejti a többieket.
Furcsa ez a mese. Furcsa, mert nagyon sok eleme innen-onnan ismerősnek tűnik. Felsejlik előttünk pár pillanatra Shakespeare Rómeó és Júliája, Tolkien Gyűrűk Urája és még sorolhatnám. Mindezt keretbe foglalja az Arthur mondakör kingi átértelmezése, ám mégsem érezzük úgy, hogy nem olvasnánk mást, mint holmi összeszabdalt egyveleget a világ lekülönbözőbb írásműveiből.
King képes arra, hogy saját képzeletének szüleményeit kiegészítve egyes – ismerősnek tűnő – részlettel, valami teljesen újat, szinte lenyűgözőt alkosson belőlük.

Alapvetően egy cowboy-történet játszódik le a szemünk előtt Roland meséje során. De ne valamilyen korai Clint Eastwood-os spagetti-westernre gondoljunk. Heroikus, már-már lovagi küzdelem ez, melynek során egy maroknyi Jó csap össze a tengernyi Gonosszal, és arat diadalt felette.
Ebbe szövődik bele Roland és Susan szerelmének története, és ebből az összefonódásból születik az a borzalmas ár, amit Rolandnak fizetnie kell a győzelemért.

King a végső összecsapás előtt világossá teszi hősünk, és a mi számunkra is, hogy nem a tengernyi Gonosz legyőzése a végcél, hanem valami sokkal hatalmasabb, sokkal fontosabb dolog rendeltetett Rolandnak: a Setét Torony.

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete

Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ