FőképA Hármak sikeres elhívatása után Roland elkezdi Eddie és Susannah kiképzését. Pár hónap alatt sikerül Harcost faragnia a két tanoncból, akik mindeközben beletörődnek sorsukba, hogy egy „másik” világban kell végrehajtaniuk egy lehetetlennek tűnő feladatot.
Éppen Susannah végső próbájára kerül sor, amikor felbukkan Shardik, a félig gép, félig hús-vér Medve. Őt a „régi emberek” készítették és hagyták hátra, hogy a világot körülvevő tizenkét gádorból őrizze az egyiket. A világ pusztulásával együtt ez a teremtmény sem kerülhette el sorsát, agyát élősködők támadták meg, és ebbe szép lassan beleőrült.

Ennek az őrületnek „köszönhetően” elkezdte lemészárolni az útjába akadó embereket, és most Rolandékra kerített a sort. Azonban a kis csapatban embereire akadt, a küzdelem során alul maradt és elpusztult.
A Harcos tisztában van azzal, hogy akit legyőztek, az őrzők egyike, és csak a nyomait kell követniük, hogy a Toronyhoz jussanak. Ez a feladat egyszerűnek tűnik, azonban akad egy súlyos probléma.

Roland, a Hármak elhívatása során, a mi világunkban megmentette Jake életét. Emiatt elméje kezdi felmondani szolgálatot, és szép lassan beleőrül abba, hogy saját személyisége kettéhasad. Tudatának egyik fele meg van győződve arról, hogy Jake meghalt ebben a világban, amikor a Harcos hagyta lezuhanni egy földalatti szakadékba.
Agyának másik fele azonban abban a hitben él, hogy megmentette a fiú életét akkor, amikor New Yorkban megakadályozta a fiú megölését.
Jake, a példás szorgalmú kisfiú egyre furcsábban viselkedik mind az iskolában, mind odahaza. Valamilyen belső hang azt súgja neki, hogy meg kellett volna halnia. Egy másik hang azt súgja neki, hogy csatlakoznia kell Rolandhoz. Ez a kettősség a Harcoshoz hasonló állapotba taszítja.

Egyetlen reménysugár a számára Eddie, aki valamilyen úton-módon képes beszélni vele a másik világból. Így a csapat számára világossá válik, hogy csak egy módon menthetik meg Rolandot és Jake-et. A fiút át kell hozniuk ebbe az „elmozdult” világba.

A Puszta földekben King besűrűsíti és meggyorsítja az események folyását. Ebben az egy kötetben szinte több dolog történik, mint az előző kettőben együttvéve (és ez nem csak a terjedelemnek tudható be).
Aki eddig szép, komótos tempójú történetfolyamnak hitte Roland és a Setét Torony történetét, az most alaposan meglepődhet a történéseken. A szerző egyrészt igyekszik pótolni ismereteink hiányát az „elmozdult” világgal kapcsolatban (természetesen azért maradnak fehér foltok és újabb kérdések is felmerülnek szép számmal), másrészt alaposabban megismerhetjük Jake történetét. Roland előélete azonban továbbra is a homályba vész.

Továbbra is feszültségforrás Roland és a Hármak között az a tény, hogy az elhívottak bármikor feláldozhatóak az „ügy” érdekében, de Roland őrülete, illetve az ebből fakadó következmények (a csapat kiegészül Jake-el), tompítják valamelyest ezt a helyzetet.
A Harcos is „lágyul” valamelyest; egyrészt – bár nem mutatja – örül, hogy segítői vannak, másrészt büszke arra, hogy jó Harcost nevelt Susannah-ból és Eddie-ből. A Hármak is érzik ezt a változást, ezáltal még szorosabb viszony alakul ki köztük és Roland között, bár néhanapján továbbra is beszédtéma közöttük ez az ügy.

Ebben a regényben végre újból találkozunk emberekkel is az „elmozdult” világból, nem csak a kis csapattal kell beérnünk. Ezáltal King határozottan színesebbé és érdekfeszítőbbé teszi a könyvet, és aki netán azon gondolkodott, hogy lemond a történet megismeréséről, mert végig egy sivár, lepusztult világban fog kalandozni három ember társaságában, az vágjon bele bátran ebbe a műbe, nem fog csalódni benne.
 
Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ