Főkép

Grisham nem első ízben szakít a saját maga által teremtett hagyományokkal, hiszen a Festett ház című regénye inkább önéletrajzi elemekkel tarkított visszaemlékezés volt a gyapottermesztő déli farmerek hajdanvolt világára (a fanatikus rajongók kedvéért gyilkossággal kibővítve), mintsem a tőle megszokott tárgyalótermi (vagy ügyvédes) történet. Bár forgalmi adatok nem állnak rendelkezésemre, azért úgy vélem, akkora tetszést nem aratott vele, túlságosan is eltért a megszokottól.

Ellenben az Elmaradt karácsony sikergyanús írás. Még annak ellenére is, hogy ebben sem megyünk bíróságra, és semmiféle jogi/bűnügyi esettel nem szembesülünk. Ügyvéd azért akad – Luther Krank személyében –, de inkább magánéletével, mint hivatali ténykedésével ismerkedünk meg.

Kedves olvasó! Volt már úgy – karácsony közeledtével –, hogy hirtelen elege lett mindenből? Az ajándékozási listák összeállításából, az üdvözlőlapok beszerzéséből, megírásából és postázásából? A bevásárlóközpontok zsúfoltságából, a cipekedésből, nem beszélve az ünnepi menü és a szükségesnek ítélt enni-innivalók megvásárlásából?
Időpont egyeztetése a rokonokkal, ismerősökkel, hogy aztán egy röptében megejtetett (vagy ami még rosszabb, túlságosan hosszúra nyúló) találka keretében hasznos vagy haszontalan ajándékok cseréljenek gazdát? Átélte már az érzést, hogy három hét alatt többet költött, mint egyébként három-hat hónap alatt?

Nos, ha a válasz igen (még ha csak részletekben is), akkor teljes mértékben képes azonosulni Luther helyzetével, amit csak tovább súlyosbít hősünk egy szem lányának önállósodása, aminek következtében feleségével kettesben maradnak karácsonyra. Ügyvédünk anyagi és egyéb megfontolásokból úgy dönt, idén inkább karibi hajóútra megy feleségével, az ünnepekkel együtt járó hercehurcát meghagyja a szomszédoknak.
Forradalmi ötlet – nem csoda, ha környezetében csak kevesek értenek egyet vele. A jó öreg Hagyomány, megtámogatva a Közmegegyezéssel ellenáll, és mindent megtesz az utazásig hátralevő napok emlékezetessé tétele érdekében.

Igazi amerikai történet (nálunk efféle nem fordulhat elő), amely egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, pro és kontra érveket felhozva a karácsony mellett és ellen, egészen a végkifejletig, amely szintén jellegzetesen amerikaira sikeredett. Ám azért mindannyian elgondolkodhatunk az olvasottakon, éljünk a világ bármely pontján, bármilyen anyagi körülmények között…


A szerző életrajza