FőképLassan egyre közhelyesebbé válik ama mondásom, miszerint Európa fagyosabb vidékein az elektronikus zenei élet egyre forróbb. A norvég illetőségű és hazánkban is népszerűségre szert tevő Röyksopp és Fenomenon formáció, illetve a lounge/nujazz körökben gyakran pörgő Nordic Lounge és Jazzflora sorozatok után egy alig húszéves zeneszerző is letette a névjegyét.

Cristoffer Berg – művésznevén Hird – Svédországból származik és két év alatt meghódította az egész földkerekséget (a világ eme országából a psytrance-partiarcoknak valószínűleg Matenda ugrik be elsőként, míg visszakanyarodva a nujazz vonalára, a Plej produkciója érdemel még említést).

2002-ben a Dealers of Nordic Music kiadó fedezte fel a benne lakozó tehetséget, s jelentette meg első bakelitjét Keep You Hird címmel. A korong igen hamar a boltok hiánycikkévé vált, a rajta lévő számok pedig nem egy nujazz/downtempo/chillout válogatáslemezre felkerültek.
A fekete lemez „A” oldalán lévő „Keep You Kimi”-ben vokálozó Yukimi Nagano egyre több élő fellépésre kísérte el az akkor még csak éppenhogy tizennyolc éves előadót, manapság pedig már elválaszthatatlanok egymástól.
Tavaly nyáron megjelent a második EP I Love You My Friends címmel, s négy számot tartalmazott, változatlan minőségben. A kiadványnak címet adó szerzemény bombasiker lett, Hird neve pedig ezzel világszerte ismertté vált, s mindenki a bemutatkozó albumot követelte tőle, aminek idén eleget is tett.

A Moving On elnevezéssel megjelent CD-re kilenc szám került fel, s ebből ötöt az előbbi bekezdésben említett bakelitek már tartalmaztak, ergo kevés új matériával ajándékozott meg minket a svéd géniusz, de a minőség mindenért kárpótol. Az ötvenegy perces anyag kellemes utazás a deep house és nujazz világában.
Éppúgy megtalálhatják a kedvenceket a „fekete zene” szerelmesei (pl.: "Fading Blues", "Buddy Rich" stb.), mint a lágy négynegyedeket klasszikus hangszerekkel kedvelő partizók (pl.: "Keep You Kimi", "I Love You My Friends" stb.). Nekem valamiért még mindig a régebbi nóták, a „Keep You Kimi” és az „I Love You My Friends” jelentik a legtöbbet, de bizonyára ebben nem kevés áttáncolt éjszaka játszik közre.

Akik rendszeresen ott vannak az A38-as hajó S.O.U.L. (Sound On Ultra Loud) rendezvényein, azoknak a korong kötelező, jazz-rajongóknak és kísérletezőbb középkorosztálynak pedig véleményem szerint megér egy próbát.

Az együttes tagjai:
Cristoffer Berg
Yukimi Nagano

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Fading Blues
2. Keep You Kimi
3. Getting Closer
4. Burn
5. Love Again
6. Buddy Rich
7. Water Under My Bridges
8. I Love You My Friends
9. Moving On