Főkép

Az Over the Hills And Far Away lényegében négyszámos maxinak készült, és először így is került a boltok polcaira, ám a jelenleg forgalmazott változatban az először kizárólag Finnországban forgalmazott, több mint félórás élő felvétellel egészül ki, és így teljes értékű albumnak tekinthető.

A címadó nóta Gary Moore sodró ritmusú klasszikusának ihletett feldolgozása, s sikerült úgy rögzíteni, hogy egyszerre tükrözze a Nightwish minden erényét – az áradó operai énektől a ritmusszekció megingathatatlan precizitásáig –, és az eredeti előadóéra emlékeztető hangszerkezelés révén idézze meg az ír gitárvirtuóz modernizált kelta dallam- és harmóniavilágának sajátos hangulatát.

A kissé Acceptes, kissé Therionos 10th Man Down-t a ritmikai feszültség és sokszínűség mellett a nagyromantika szimfonikus-operai hatásaival operáló billentyűs-énekes „ellenpontozás” teszi izgalmassá, míg az Away öt-negyedes versszakainak – melyeket akár egy ókori görög zenedarabból is kiemelhettek volna –, és méltóságteljesen hömpölygő, himnikus refrénjének váltakozásával a legszebb nightwishi hagyományok folytatója.

Az Astral Romance hallatán elgondolkozunk, vajon valóban ennyivel jobban, érettebben játszik most a zenekar, mint tette alig négy esztendővel ez előtt az album előtt, amikor először játszották el az örökkévalóságnak a mostani felvételen egészen pazarnak tetsző számot? A válaszra nem kell sokat várni, hiszen a koncertanyag lezárása csodásan példázza a befoghatatlan fejlődési ívet, amit az együttes zenéje leírt az első kísérletek és a kiforrottabb Nightwish-stílus között. Az ugyancsak az Angels Fall First-ről ismerős Beauty and the Beast útkereső, töredezett motivikájú, meg-megálló melódiáira a Wishmaster címadó dalának tematikusan leegyszerűsödött, kidolgozását tekintve mégis sokkalta összetettebb világa következik, különösebb átmenet nélkül.

A koncerten rögzített többi dal átfogó metszetét adja a Nightwish zenei palettájának. A bulikon kihagyhatatlan, elsöprő Kinslayer-től a kis túlzással az érzelmesebbek könnycsatornáit nyitogató Walking In the Air-ig szinte minden színárnyalatból ízelítőt kapunk.

Ha valaki végigtombolt már egy Nightwish koncertet, annak nyilvánvalóan nem kell tovább ecsetelnem, miért érdemes beszerezni ezt az albumot. Aki pedig valami okból nem jutott, nem juthatott el egy ilyen bulira, annak pótlékként, és mintegy étvágygerjesztőként ajánlhatom a felvételt.

Az együttes tagjai:
Tarja Turunen – ének
Tuomas Holopainen – billentyűk
Sami Vänskä – basszusgitár
Erno Vuorinen – gitár
Jukka Nevalainen – dob

Az albumon szereplő számok listája:
1. Over the Hills And Far Away
2. 10th Man Down
3. Away
4. Astral Romance (Remake 2001)
5. The Kinslayer (Live)
6. She Is My Sin (Live)
7. Sacrament of Wilderness (Live)
8. Walking In the Air (Live)
9. Beauty & the Beast (Live)
10. Wishmaster (Live)

Diszkográfia:

Angels Fall First (1997)

Oceanborn (1998)

Wishmaster (2000)

Over The Hills And Far Away (2001) – EP

From Wishes To Eternity (2001) – koncert

Century Child (2002)

End Of Innocence (2003) – koncert

Once (2004)

End Of An Era (2006) – koncert

Dark Passion Play (2007)

Made In Hong Kong (2009) – koncert

Imaginaerum (2011)

Imaginaerum (The Score) (2012)