FőképMintegy huszonhét évvel szülőhazájában való debütálása után, Bernie Rhodenbarr besurrant Magyarországra is. Ha létrehozójának csak egy ötlete lett volna egész életére, egy piás, az utca söpredékével küzdő ex-zsaru karaktere, több, mint valószínű, hogy ez is biztosította volna a megélhetését.
Csakhogy, hála a tervezőnek, sok más regényre (és még több novellára) volt kapacitása, s a Matt Scudder-sorozattól 180°-os fordulattal eltérve belekezdett Bernie Rhodenbarr kalandjainak elmesélésébe.

Bernie-t sokan szeretik. És hogy ő mit szeret? Mondjuk pókerezni az ismerőseivel, színházba, vagy moziba menni hölgytársaságban, egész mást csinálni, szintén hölgytársaságban, könyveket olvasni és még sok minden mást.
Mindig köszön a házvezetőnőnek, mosolyog, jól öltözik. Barátságos fickó, mindenképpen kellemes társaság. Szeret még sakkozni, kosármeccset nézni, és mások lakásában tartózkodni, mikor azok épp nincsenek otthon. Bernie ugyanis betörő.
Mehetett volna lakatosnak, hisz’ nála kevesen ismerik jobban a zárakat, dolgozhatna úgy, mint a többi ember, de nem. Ő inkább időről-időre nekivág az éjszakának, és meglop másokat, majd hetekig azt csinálhat, amit akar.

Ez alapján még nem feltétlenül rokonszenveznénk vele, hiszen mégiscsak rosszfiú volna, azoknak meg nem szokás drukkolni, de vele talán kivételt tehetünk. Bármennyire is imád lopni – pontosabban maga a folyamat az, amiért odavan –, bármennyire is illene ezért utálnunk, nehéz neki ellenállni. (A női szereplőknek ez különösen gondot okoz.)

Ő se tudott ellenállni annak az ötezer dollárnak, amit egy bizonyos férfi ajánlott fel neki cserébe azért, hogy ellopjon neki egy kék dobozt egy pénzes fickó lakásából. Ennél könnyebben teljesíthető ajánlatot egy betörő aligha kaphat, és minden a terv szerint is megy egészen addig, míg az akció helyszínén fel nem bukkan két zsaru.
Bár néhány kollegát már ez a nem várt helyzet is bőségesen megizzasztana, Bernie ezzel még elboldogulna; amikor azonban a lakásban egy hullát talál az egyik fakabát, betörőnk elérkezettnek látja az időt arra, hogy lelépjen. Így persze hátrányos helyzetbe kerül: se doboz, se pénz, viszont a fél rendőrség a nyomában – és most?

És most, aki még nem tette meg, az vegye kézbe a könyvet, és merüljön bele. Nem lesz nehéz dolga: a regény ugyanis lehengerlő. Azonban a szerző másik népszerű karakterének, Matt Scuddernek a rajongói jobb, ha felkészülnek lelkileg: ezúttal teljesen más élményben lesz részük. Bernie világa ugyanis homlokegyenest különbözik az ex-zsaruétól.
Nyoma sincs pesszimizmusnak, sehol egy sötét sikátor, se alkoholgőzös csehók; betörőnk kalandja sokkal könnyedebb hangvételű, mint (szintén) tapasztalt kollegájáé. Jó krimihez illően ráadásul a cselekmény is igen szövevényes, meglepetésben nem szűkölködik (ilyen téren a regény jóval összetettebb a Scudder-történeteknél); s az egész könyvet átható, szeretetteljes irónia, kiegészülve Bernie humoros beszólásaival tökéletes elegy.

Rengeteget kellett rá várni, de most már Bernie betörhet a mi életünkbe is. Ha hagyjuk. És már miért ne hagynánk?

A szerző magyarul eddig megjelent művei:

Matt Scudder:
Az apák bűnei (GM)
Az apák bűnei (RG)
A pusztítás és teremtés ideje
A halál völgyében
Döfés a sötétben
Nyolcmillió halál
Ha a szent kocsma is bezár
A penge élén

J.P. Keller:
Bérgyilkos
Bérgyilkos a célkeresztben
Bérgyilkos mindörökké
Bérgyilkos inkognitóban

Bernie Rhodenbarr:
A betörő, aki parókát viselt
A betörő, akit szekrénybe zártak
A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni
A betörő, aki Spinozát olvasott
A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian
A betörő, aki eladta Ted Williamst
A betörő, aki Bogartnak képzelte magát
A betörő, akit temetni veszélyes
A betörő, aki zabot hegyezett

Kapcsolódó írás:A betörő, akit Bernie Rhodenbarrnak hívnak

Regényrészlet:Részlet Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt című könyvéből