Főkép

Mindig is gyanítottam, hogy a metálzenészeket valamiféle perverz vonzalom tuszkolja-taszítja ellenállhatatlanul a lakodalmas rock mindent elnyelő posványa felé. Ezért aztán nem is csodálkoztam különösebben, amikor a Nightwishben Lagzi Lajcsi finn eszmetársait véltem felfedezni a „Moondance” hallatán. Pedig a népi motívumoknak nem feltétlenül szükséges a giccs határáig lebutítani a muzsikát, amint ezt kivételes meggyőző erővel bizonyítják az ugyancsak finn Kiperä magukkal ragadó karéliai polkái és elegáns tánczenéje, vagy a 2004 májusában a Gothica fesztiválon fellépett Moonsorrow népi motívumokból építkező, nagyszerű metálzenéje.

E ballépés ellenére meggyőző produkció a banda második albuma. Egyrészt az első lemez sokszor bugyuta szintetizátor hangszíneit a nemesebb veretű zongorahangzás váltja fel, mint például a „Swanheart” többszólamú énektől ékes, andalító dallamaiban, vagy a szimfonikust az opera-metállal ötvöző, sodró ritmusú „The Pharaoh Sails To Orion”-ban; másrészt talán az összes közül ez a lemez vonultatja fel a legkeményebb, leginkább fémes-zúzós számokat. A „Sacrament of Wilderness” feszes, a stílusindító Yngwie Malmsteen hatását tükröző gitármotívumai, és a Varázsfuvola Éj Királynőjének nagyáriáját idéző „Passion and the Opera” mindenképp az együttes legsikerültebb felvételei közé tartoznak.

A valódi nagy dobást mégis a két záró szám jelenti. Howard Blake „Walking In the Air” címet viselő örökzöldjének feldolgozása vitathatatlanul telitalálat – noha nem a Nightwish volt az első, aki ezzel kísérletezett, hiszen Ritchie Blackmore szintén remekbe szabott variációval állt elő a Rainbow Bent Out Of Shape albumán. A „Sleeping Sun” himnikus melódiája és hangszerelési megoldásai ugyanakkor a legnagyobbak közé emelik a finn fémzenészeket. Soha szebb rockballadát nem hallottam még sem élőben, sem lemezen. Ha másért nem, ezért a felvételért érdemes beszerezni az Oceanbornt.

Összességében mégis az első kiadott hangfelvételhez képest sokkalta kiegyensúlyozottabb teljesítményért ajánlom mindenkinek – és nem csupán a Nightwish megrögzött híveinek – az albumot. Végtére is, kevesekről mondható el, hogy néhány elvetélt és ostoba kísérletecskétől eltekintve értő módon képesek ötvözni a mai kor kemény zenéjét a régmúlt idők tradícióival.

Az együttes tagjai:
Tarja Turunen – ének
Tuomas Holopainen – billentyűs hangszerek
Sami Vänskä – basszusgitár
Erno Vuorinen – gitár
Jukka Nevalainen – dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Stargazers
2. Gethsemane
3. Devil & The Deep Dark Ocean
4. Sacrament Of Wilderness
5. Passion And The Opera
6. Swanheart
7. Moondance
8. The Riddler
9. The Pharaoh Sails To Orion
10. Walking In The Air
11. Sleeping Sun

Diszkográfia:

Angels Fall First (1997)

Oceanborn (1998)

Wishmaster (2000)

Over The Hills And Far Away (2001) – EP

From Wishes To Eternity (2001) – koncert

Century Child (2002)

End Of Innocence (2003) – koncert

Once (2004)

End Of An Era (2006) – koncert

Dark Passion Play (2007)

Made In Hong Kong (2009) – koncert

Imaginaerum (2011)

Imaginaerum (The Score) (2012)