FőképA varázsló lányának folytatása, a Kusza hálók minden tekintetben hű maradt előzményéhez. Kezdve a borítóval, amivel megint sikerült igencsak megközelíteni a „gagyi” fogalmát. De hát ki ne szeretne nagymellű agyszívókról olvasni, vagy esetleg a Mad Max 3-ból Tina Turner frizuráját utánzó, „mások által csinosnak mondott” sötételf hajadon kalandjaiban elmerülni?
Persze mivel mindannyian túl tudunk lépni a külcsín okozta sokkon, máris belevethetjük magunkat a lebilincselő történetbe. Szerencsére a cselekmény is szórakoztató, és érdekes maradt, így akinek nem különösen ellenszenves a műfaj, az valószínűleg élvezni fogja.

A sok hasonlóság persze azt is jelenti, hogy elég kevés újdonsággal találkozunk. Valamiért már a második Elanie Cunningham kötet után úgy éreztem, hogy nagyon meg fogom unni ezt az egyébként tehetséges szerzőt is. Kicsit olyan, mint az ötödik Salvatore vagy Greenwood könyv után, csak hogy a Wizards íróknál maradjunk...
Újra elmerülhetünk tehát Liriel Baenre kalandjaiban, aki már lassan a teljesen „felszínlakóvá” válik. Rashemeni Fyodor, hű testőre is vele tart Ruathym szigetére, hogy a mindkettejük számára nélkülözhetetlen rúnát megleljék. Nem is lehetnének igazi regényhősök, ha egyszerűen menne minden...

Nem is jön be nekik az odahajózunk–rúnát szerzünk–visszahajózunk–boldogan élünk terv. Tudják, hogy kell a jó időben a jó helyen lenni, így egyszerre sikerül három nagyhatalom útjába kerülniük. A legnagyobb problémát ezek közül talán a Kraken Szövetség jelenti, az egyik legbefolyásosabb északi titkos kémszervezet.
Persze azon kívül, hogy hatalmas, nagyon gonosz is. De ne gondoljunk valamilyen célszerű, értelmes rosszindulatra, vagy bonyolult motivációra. A Kraken Szövetség csak úgy hobbiból gonosz, azért, hogy ne legyen mindenki „jó”.
A regény során egyre jobban megismerik Ruathym lakóit is, és lassan ráébrednek, hogy küldetésük része a sziget megvédése is az ellene szövetkező ellenségtől. A legveszélyesebb ezek közül talán nem is a már említett Kraken Szövetség, vagy Luskan városa, hanem a szigetlakók soraiba férkőzött áruló, kinek kilétét a történet végig homály borítja.

A konfliktus végül háborúba torkollik, ami már nem csak a szigetet fenyegeti. Szerencsére a két vándor hatalma egyre nő, így képesek szembeszállni a veszélyekkel...