FőképMit is jelent a regény címe? Szó sincs halál után életről, vagy szerepjátékokból ismerős létsíkváltásról, inkább a William Gibson által megteremtett cyberpunk hangulat, és egy alaposan kidolgozott, több szálon futó cselekmény fogadja az olvasót. Ezt a könyvet nem célszerű tömegközlekedési eszközökön olvasni – összetettsége miatt ugyanis ilyenkor az élvezeti hányados jelentős mértékben csökken. Sokkal ideálisabb a szoba meghitt sarkában, a megszokott fotelben, ágyon, stb. ismerkedni a nem túl távoli jövővel. Ami ez esetben sem tűnik vonzónak. Környezetszennyezés, szegénység, túlnépesedés, multik, politika, járványok, vallási ellentétek, média, stb. stb.

Egy tv-sorozat, amit egy időben a föld lakóinak tizenhat százaléka bámul. A városok egyre nagyobb területet foglalnak el, miközben szinte teljesen eltűnnek az apró népcsoportok, amelyek még szoros kapcsolatban/harmóniában élnek a természettel. Ebben a környezetben kell kiderítenie az igazságot öccse kómájával kapcsolatban Renie-nek. A fiúval ugyanis történt valami netezés közben, aminek eredményeként azóta sem tért magához. Az orvosok tehetetlenek, sem a kiváltó okról, sem pedig a jelenlegi állapot várható idejéről nincs elképzelésük. Renie képtelen tétlenül várni, ezért úgy dönt, nyomozni kezd. Bár egyelőre nem talál semmi használhatót (csak sejtéseit és elképzeléseit sikerül gyarapítania), úgy tűnik valakiknek már ez is sok.

Kezdetben csak követik, majd leég a lakása, bizonyos netes látogatásainak minden nyomát eltüntetik, az egyik segítőjét pedig agyonverik. Valószínűleg belebolondulna a helyzetbe, ha nem segítené !Xabbu, a busman diák, aki puszta jelenlétével is képes megnyugtatni őt. Az egyre jobban összekuszálódó szálak között közösen botorkálnak előre, miközben nem csupán a rájuk leselkedő fenyegetéssel vannak tisztában, hanem fogyatkozó idejükkel is. Ezzel egy időben, a barbár Thargor értelmetlen módon életét veszti. Orlando, a hős tulajdonosa persze azonnal fellebbez az internetes játék tanácsánál, de kérése rövid úton elutasításra talál. Dühében nyomozni kezd, ám hamarosan ő is elakad. A legfurcsább mégis Paul története, aki egyik világból a másikba kerül, és állandóan elveszti az emlékeit. Mire nagy nehezen sikerül párat felidéznie magában, már tovább is jutott, és kezdheti az egészet elölről.

Nem csupán komorságával, hanem cseppet sem terjengős részletességével fogott meg a regény. Az illusztrációk (akárcsak a régi Verne könyvekben) segítenek elképzelni a szereplőket és a helyszíneket, a fejezetek elején található rövid hírek pedig a világ állapotát közvetítik felénk. Sokat ígérő alkotással mutatkozott be Tad Williams – jöhet a többi, angolul már megjelent folytatás (a második 2004 őszén jelent meg).