Főkép

Mit kapunk, ha keresztezzük a késői posztpunkba oltott death metalt Yngwie Malmsteennel? A válasz: Children of Bodomot. Erősen leegyszerűsítve ennyivel elintézhetnénk a finn metálbanda első albumát, de a hanganyagban ennél sokkal, végtelenül több rejlik. Először is, ezeknek a fiúknak határozottan egyéni a stílusuk. Efféle kijelentést ritkán tehetünk, hiszen a nyugati jólétben ma már szinte mindenki hozzájuthat tisztességes cucchoz, és bármikor készíthet digitális, tehát stúdiószintű felvételeket, de ettől még többségükben teljesen arctalanok maradnak.

Másodszor pedig, ha létezik egyáltalán posztmodern metálzene, akkor a Children of Bodom hörgős-klasszikus számai kétségkívül azok. Emitt egy nyúlfarknyi Mozart idézet (a kis g-moll szimfónia első tételéből), amott egy Yngwie Malmsteen vagy Tony MacAlpine futam, előbb a Napalm Death zúzdája jut eszünkbe, aztán, néhány pillanattal később a szimfonikus metálból jól ismert menetek következnek. John Zorn kortárs muzsikáját csak azért nem említem (persze épp megtettem), mert vélhetően sem ők, sem a Children of Bodom rajongók nem ismerik – pedig egykor egy másik posztmodern fémzenét játszó néhai zenekar, a Faith No More frontembere is készített Zornnal lemezt.

Lényegében lehetetlen kiemelni akár egyetlen számot is az albumról, annyira egységesen magas színvonalat képvisel minden egyes felvétel. Alexi Laiho erőteljes hangja és virtuóz gitárjátéka Janne Wirman billentyűvarázsló mellett is átsüt, és olyan erővel, olyan intenzitással bombázza az ember dobhártyáit, hogy szinte közvetlenül a zsigereinkre hat (ami az én esetemben meglehetősen nagy teljesítmény, mivel a szomszédok nyugalma érdekében többnyire fejhallgatóval hallgatom a zúzósabb zenéket).

Nem is ragozom tovább, elég annyi, hogy hiába első albumról van szó a Something Wild esetében, ezeknek a süldő titánoknak még véletlenül sem kell a szomszédba menni, hogy invencióért könyörögjenek. Ha valaki kedveli a kemény, falba döngölős zenét, amit, az unalmat elűzendő, folyamatosan klasszikus dallamokkal spékelnek, és valami csoda, vagy átok folytán nem ismerné a Children of Bodom elsőként kiadott felvételét, sürgősen pótolja a mulasztását!

Az együttes tagjai:
Henkka Blacksmith - basszusgitár
Jaska Raatikainen - dob
Janne Wirman - billentyűk
Alexander Kuoppala - gitár
Alexi „Wildchild” Laiho - gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Deadnight Warrior
2. In The Shadows
3. Red Light In My Eyes, pt. 1
4. Red Light In My Eyes, pt. 2
5. Lake Bodom
6. The Nail
7. Touch Like Angel of Death

Diszkográfia:

Something Wild (1997)

Hatebreeder (1999)

Follow The Reaper (2000)

Hate Crew Deathroll (2003)

Are Your Dead Yet? (2005)

Blooddrunk (2008)

Relentless Reckless Forever (2011)

Halo Of Blood (2013)