Főkép

Amerikai pszichiáter, a tranzakció analízis feltalálója. 1910. május 10-én született Montrealban, Kanadában, mint Eric Lennard Bernstein. Apja, David Hillel Bernstein, doktor, anyja, Sarah Gordon Bernstein író és szerkesztő volt.

A család Lengyelországból és Oroszországból emigrált. Mindkét szülője a McGill Egyetemen szerezte meg diplomáját. Eric, aki nagyon közel állt édesapjához, elbűvölve mesélt arról, hogyan kísérte el apját a vizitekre.
Sajnos amikor Eric 11 éves volt, apja, aki mindössze 38 éves volt, meghalt tuberkulózisban. Édesanyja ezután szerkesztőként és íróként dolgozott, hogy maga és két gyermeke (Grace, Eric húga 1915-ben született) számára megélhetést biztosítson.
Bíztatta Eric-et, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen és orvostudományt tanuljon. Matematikát és fizikát tanult a McGill Egyetemen, és 1931-ben diplomát szerzett. Ezután tovább tanult a McGill egyetemen, és 1935-ben orvosi diplomát szerzett.
Ezután az Egyesült Államokba költözött – segédorvosként helyezkedett el New Jersey-ben, az Englewood Kórházban. 1936-ban egy pszichiátriai szakosító tanfolyamot végzett a Yale Egyetem Pszichiátriai Klinikáján, ahol két évig dolgozott.

1939-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, és 1943-ban lerövidítette a nevét Eric Lennard Bernsteinről Eric Berne-re.
Első beosztása klinikai asszisztens volt az Mt. Zion Kórház pszichiátriáján New York City-ben, melyben egészen 1943-ig dolgozott, amikor belépett a hadsereg orvosi alakulatába. 1940-ben magánpraxist nyitott Norwalk-ban, Connecticut-ban. Itt találkozott Elinor McRae-vel, akit 1942-ben feleségül is vett, és akivel két közös gyermekük született.
1941-ben pszichoanalitikusként kezdett praktizálni a New-Yorki Pszichoanalitikai Intézetben.
A hadsereg pszichiáterei felszólítására Dr. Berne a II. világháborúban az AUS orvosi alakulatnál szolgált, és rangja hadnagyból őrnaggyá emelkedett. Az utolsó két évben a Bushell General Kórház pszichiátriai osztályán csoportterápiával foglalkozott.

Amikor 1945-ben leszerelt, elvált feleségétől, és úgy döntött, hogy Kaliforniába, Carmel-be költözik. 1947-ben jelent meg első könyve a pszichoanalízisről „The Mind in Action” címmel New York-ban. Ugyanebben az évben folytatta pszichoanalitikai tanulmányait a San Francisco-i Pszichoanalitikai Intézetben.
Ekkoriban ismerkedett meg a fiatal, elvált Dorothy de Mass Way-jel, akit feleségül akart venni. 1949-ben Eric és Dorothy megesküdtek, és Carmel-ben rendezték be otthonukat. Két közös fiuk született.
Eric szerette a családapa szerepet, élvezte a csemeték társaságát, inkább túlságosan engedékeny, gondos szülő volt, mint önkényeskedő. Mindemellett tudott időt szakítani az írásra is. Épített a kert legvégében, a gyermekek hallótávolságán kívül egy elszigetelt dolgozószobát. Itt írta legtöbb művét 1949 és 1964 között.
A tranzakciós analízis kezdetének legjelentősebb lépéseit valószínűleg az általa 1949 elején írt első öt cikk tartalmazta. Már ekkor a piszchoanalitikusok helyzetének javításán dolgozott, szembe mert szállni a freudi koncepcióval.

1950-ben kinevezték az Mt. Zion Kórház pszichiátriai asszisztensének San Fransisco-ban, és ezzel egy időben megkezdte szolgálatát az amerikai hadsereg egészségügyi alakulatainak főparancsnokaként. 1951-ben mellékállást vállalt adjunktusként és megfigyelő pszichiáterként a Veteránok Intézetében és Mentál Higiéniás Klinikán, San Fransisco-ban.
A hatvanas évek első felében megjelent könyvei, a Transactional Analysis in Psychotherapy (1961), a The Structures and Dynamics of Organizations and Groups (1963), valamint a Games People Play (Emberi játszmák) (1964) a tranzakció analízis jelentős műveivé váltak.
1964-ben elvált második feleségétől. Ugyanebben az évben Berne és san franciscoi, valamint monterey-i szemináriumi kollégái elhatározták, hogy létrehozzák a Tranzakció Analízis Társaságot.
1967-ben vette el harmadik feleségét, Torre Rosecrans-ot, a „gyönyörű, intelligens, lelkiismeretes, udvarias, szerető Aphrodite-t hosszú, szőke hajjal”. 1970 elején elvált harmadik feleségétől is.
1970 júniusában szívinfarktust kapott. Szívinfarktusa előtt néhány héttel, május 10-én, a 60. születésnapján még azt mesélte a barátainak, hogy milyen jól érzi magát. 1970.június 26-án ismét szívinfarktust kapott, és kórházba került. Néhány héttel később, július 15-én egy újabb infarktus következtében meghalt. Pacific Grove-ban, Kaliforniában, az El Camelo Temetőben helyezték végső nyugalomra.
Berne a halála előtti időszakban két könyvén dolgozott. Az egyiket 1970-ben adták ki Sex in Human Loving, a másikat 1972-ben What DoYou Say After You Say Hello? címmel.

Művei:
1947 The Mind in Action
1961 Transactional Analysis in Psychotherapy
1963 The Structures and Dynamics of Organizations and Groups
1964 Games People Play (Emberi játszmák)
1970 Sex in Human Loving
1972 What Do You Say After You Say Hello? (Sorskönyv)

Összeállította: Bankos Szilvia