Főkép

Ha 17 ember szívritmus-szabályzója egyszerre áll meg, ha a Trafalgar Squere-n madarak ezrei hirtelen elveszítik tájékozódási képességüket, és tömegével repülnek neki a házaknak és az embereknek, illetve ha az Endeavor űrrepülőgép tökéletes navigációs műszerei ellenére majdnem Los Angeles közepén landol, úgy gondolom, az illetékesek jogosan nyugtalankodnak.

Majd intézkednek. Ennek eredményeként Dr. Joshua Keyes geofizikust és régi barátját, Dr. Serge Levequet FBI ügynökök minden magyarázat nélkül különgépen egy washingtoni katonai kórházba szállítják, ahol Thomas Purcell, az egyik legbefolyásosabb amerikai tábornok megmutatja nekik a tizenhét holttestet, és magyarázatot vár tőlük.

Meg is kapja, ám mivel a tudósok szavai nem erősítik meg a rejtélyes csodafegyver elméletet, szélnek is eresztik őket. Csakhogy Joshua nem tud nyugodni, ezért diákjai segítségével alaposabban utánakotor a dolgoknak. Ha nem lett volna olyan kíváncsi, valószínűleg soha nem jött volna rá, hogy a Föld belső magjának forgása megállt, és egy éven belül le fog omolni az a mágneses védőburok, ami a bolygót védi a kozmikus sugárzástól. Vagyis, egy év múlva a Föld elpusztul.

Hacsak valaki vagy valakik nem tudnak megoldást arra, hogyan lehet újraindítani a magot. Ha pedig megszületik az elméleti megoldás, már csak néhány „hülyét” kell találni, akik hajlandók gyakorlatban végrehajtani. Mivel a könyv a forgatókönyv alapján íródott, olyan is, mintha filmet néznél. Semmi plusz, semmi extra, csak filmszerűen pergő párbeszédek és jelenetek.

A sztori egyébként tipikus hollywoodi sablonokra épít: van a kicsike tudós, van a nagy probléma, és persze van egy csodabogár, aki feltalálta ugyan a megoldást, de az még csak kísérleti stádiumban van, van a frankó csapat (kisebb hibákkal), van az A, és persze a B-terv…

…plusz van a Meteor, az Armageddon, a Függetlenség Napja, az Űrcowboyok és még egy-két hasonló film, amik korábban voltak. Persze azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a kritikusok és a nézők két táborra oszlanak. Az egyik társaság szerint A mag egy szuper apokaliptikus vízió, és minden további nélkül odabiggyeszthető a címe mellé az „év akciófilmje” matrica, míg a másik csapat szerint szimpla B mozi. Döntsön mindenki belátása szerint.