FőképKi mondana nemet, ha lehetősége nyílna választott hivatása vagy hobbija elismerten világelső személye mellett tanulni, közelről ellesni a fortélyokat, s a gyakorlat mellett elméleti beszélgetéseket folytatni? Kevesen, ugye? Történetünk hőse, Khadgar a többséghez tartozik, ezért amikor politikai okokból őt választják ki, mint Kirintór varázslóinak követét, azonmód szedi a batyuját, és elindul a világ leghatalmasabb élő mágusához.

Hosszú tartózkodást tervez, bár egészen pontosan nem tudja, mire is számítson. Persze megérkezése után nem egészen a tervei szerint alakulnak az események. Mert bár Medivh (a fő-fő varázsló) megkíméli az életét, és még a tornyából sem hajítja ki – azért esze ágában sincs egyenrangúként kezelni az ifjú követet.
Némi vita után rendezik az erőviszonyokat, és Khadgar elnyeri a segéd státuszt. Ez a beosztás a gyakorlatban a könyvtár rendbetételét jelenti, elhanyagolható szabadidővel. Ez utóbbit kihasználva a segéd különös dolgokat vél felfedezni házigazdájával kapcsolatban (születése, jelenlegi hovatartozása, stb.).
A felemás állapot hetekig tart, aminek a környéken kihalófélben lévő orkok tömeges feltűnése vet véget. (Amennyire ezt meg tudom állapítani, nagyjából itt kezdődik a WarCraft második része, amikor is a zöld harcosok felbukkanásával elkezdődik az ember-ork háború).
Egy biztos, Khadgar számára a történet java még hátravan, és menet közben szerepe is jócskán felértékelődik az érintettek szemében.

A gyárilag előírt világ kötöttségeit figyelembe véve Grubbnak sikerült olyan épkézláb mesét összehoznia, ami nem csupán beleilleszkedik a nagysikerű játékszoftver második részébe, hanem úgymond megvilágít bizonyos homályos részeket.
Ráadásul van benne csavar, meg izgalom, egyszóval akik nem vágynak többre, mint egy könnyű fantasy-re, amely nem mellékesen kedvenc játékuk világán zajlik, nos akkor ők nem fognak csalódni. De az egyszeri fantasy kedvelők sem – és ugye senki nem keres tolkieni mélységet 284 oldal terjedelemben?

Kapcsolódó írásaink:Christie Golden: Klánok ura
Richard A. Knaak: Halálszárny
Jeff Grubb: Az utolsó őriző
Richard A. Knaak: Démonlélek

Napkút-trilógia (képregény)
Richard A. Knaak: Sárkányvadászat
Richard A. Knaak: Jégárnyak
Richard A. Knaak: Szellemföldek

Legendák sorozat (képregény)
Warcraft: Legendák 1.
Warcraft: Legendák 2.