FőképAz első kisregényben, „A könyvtári nyomozó”-ban a főhős gyerekkorának sötét titka mindaddig kíméletesen elföldelve marad a felejtés sírkertjében, míg felnőtt korában egy sokkalta borzalmasabb valami színre nem lép, ám akkor szinte elemi erővel tör a felszínre, és maga a főhős lelke is tisztábbá válik, ahogy az emlékekkel szembenézve kiég belőle az iszonyat és szégyenkezés salakja.
A helyszín egy kisváros, Junction City, a főhős, Sam Peebles ennek a kisvárosnak az egyik biztosítási és ingatlanügynöke, akit egy szerencsétlen véletlennek folytán felkérnek egy beszéd megtartására. Ám Peebles nem az a szónok típus. Szerencséjére Naomi, a részmunkaidős titkárnő tisztában van a probléma megoldásával, és megnevezi azokat a könyveket, amikből a neves személyiségek is meríteni szoktak, ha szónoklatról van szó.

Peebles a helyi könyvtár felé veszi útját, ahol megismerkedik egy Ardelia Lortz névre hallgató könyvtárossal, aki készségesen segít neki. Amíg a hölgyre és a könyvekre vár, betéved a gyermek-részlegre, ahol több nevelő szándékú plakát között meglátja azt, amelyiken a könyvtári nyomozó feszít, aki megkeresi a vásott kölköket, akik nem viszik vissza időben a könyveket.
A látvány nagyon mélyen megrendíti, bár még ő sem tudja miért. A könyveknek hála a beszéd nem hogy jól, hanem egyenesen frenetikusan sikerül, a beszéd elhangzása után még hetekkel később is gratulálnak neki olyanok, akik addig csak egy fejbiccentéssel üdvözölték. Megugrik a megkötött üzletek száma is, tehát minden a legnagyobb rendben folyik…
…míg ki nem derül, hogy a kölcsönzött könyvek elvesztek. Hirtelen minden rosszra fordul, sőt, a könyvtár sem olyan, amilyennek látta, és Ardelia Lortz sem az, akinek mondta magát.

A reális dolgok eltűnte után az irreális dolgok a kézenfekvőek, de ezt az ember csak nagyon nehezen ismeri be. Ám Peebles megismeri őket, ahogy eljön hozzá a könyvtári nyomozó. A találkozó után világossá válik, hogy a tét már réges-régen nem a könyvek visszavitele, hanem Peebles élete.
Kétségbeesésében jön rá, hogy nincsenek barátai, így azoktól kér segítséget, akiket ismer: Naomitól, a titkárnőtől, és Piszkos Dave-től, Junction City egyik hajléktalanjától. Egyikükről sem hinné senki, hogy tud olyat, ami megállíthatna egy szinte elpusztíthatatlan gonoszt. Csakhogy Dave tudja az igazságot Ardeliáról.
Ám ez a tudás csak arra elég, hogy a félelem még magasabbra hágjon. Az egyetlen fegyver, amit ellene fordíthatnak, ha Peebles felidézi azt a szörnyűséget, ami gyermekkorában történt vele, ám ez az emlékezés legalább olyan borzalmas, mint a jelenleg fenyegető vég lehetősége.
A kis csapat kész a harcra, még akkor is, ha tudják, a sötét oldalon nagyságrendekkel hatalmasabb erő néz velük szembe.

A másik kisregény a „Napkutya”, a későbbi nagysikerű Hasznos holmik előfutára, mondhatni előzménye, amely önálló történet, de ezen keresztül jobban érthető az ördög eljövetele. A bonyodalom azzal kezdődik, hogy Kevin Delevan a 15. születésnapjára megkapja hőn áhított Nap 660 típusú Polaroid fényképezőgépét.
Az öröm mindaddig teljes, amíg ki nem derül, hogy a gép mindig ugyanazt a képet készíti el. Az apa kimondja az ítéletet: visszacserélni a hibás árut. Ám Kevin úgy érzi, hogy ez az Ő gépe, tehát más nem mondhat felette ítéletet.
A gép „egyedisége” azonban mégsem megszokott, így Kevin kíváncsisága Pop Merrillhez, a város sötét személyiségéhez vezeti, aki mindig is vonzódott a különlegességekhez. Merrill nem jótékonyságáról híres: ha ő valamivel foglalkozik, abban neki érdeke van.

Kíváncsiságát a képeken lassan egyre jobban közeledő Napkutya kelti fel, tudja, most valami olyanra akadt, ami halálosan veszélyes, ami mellett a paranormális csodák csak olcsó bűvésztrükkök. Merrill kalkulál és meglépi a számára legkedvezőbbnek hitt lépést: csalárd módon megszerzi a gépet és ahelyett, hogy elpusztítaná, árulni kezdi.
Az idő azonban minden egyes fényképpel egyre csak fogy, a Napkutya ugrani készül abból a Polaroid világból, amire a Nap 660 lencséje valamiért ablakot nyitott. A végkifejlet elkerülhetetlen, de hogy ki lesz a kutya aznapi étke…
 
Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ