FőképBármennyire is bizarrnak hangzik elsőre, Darren Shan teljesen elvesztette az életkedvét, mondhatni padlóra került. S valljuk be őszintén, van is miért bánkódnia. Nem elég, hogy ismét elmenekült előle a Vérszipolyok Ura (akinek személyében régi iskolatársát fedezte fel), de mindezek tetejébe még mestere, Mr. Crepsley is meghalt – teljesen értelmetlenül. Egyszóval Shan teljesen maga alatt van, nem érdeklik a vámpírok, hidegen hagyja az üldözés, nem törődik a Sebhelyesek háborújával.
Ebben az állapotban két kézzel kap a lehetőségen, és visszatér a kezdethez, a Kárhozottak Cirkuszához, ahol annak idején boldog hónapokat töltött el. Vele tart barátja, Harkat Mulds is, akinek szintén problémái vannak a létezéssel. Míg Shan ébren érzi pocsékul magát, társa álmában szenved rettentő módon – miként azt a titokzatos Mr. Des Tiny beígérte az előző kötet végén.

Mulds baján nem segít sem gyógyszer, sem más praktika, egyedül akkor lelhet nyugalomra, ha felkeresi a Lelkek Tavát, és ott megteszi azt, amit majd útközben az orrára kötnek. De egyedül semmi esélye eljutni odáig, mert az odavezető út (állítólag) nagyon veszélyes. Még szerencse, hogy Shan magához térve apátiájából vele tart, és már benne is vagyunk a soron következő hajmeresztő kalandban.

A sorozat tizedik kötetét (is) nehéz lenne horrornak beállítani, inkább kaland vagy fantasy a pontosabb besorolása, de ettől függetlenül magán viseli az eddigi Shan történetek jellegzetességeit, vagyis a rajongók ezt is szeretni fogják.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Vámpír könyvek
Rémségek Cirkusza
A vámpír inasa
A vérszipoly
A Vámpírok Hegye
A halál próbái
A vámpír herceg
A sötétség vadászai
Az éjszaka szövetségesei
A hajnal gyilkosai
A Lelkek Tava
Az Árnyak Ura
A végzet fiai

Démonvilág
Démonmester
Démontolvaj
Vérfüred
Áldozat
Fenevad
Végítélet
Árny
Farkassziget
Suttogás
A pokol hősei

Város-trilógia
A holtak volnulása
A pokol pereme
A kígyók városa

Kojaszan

Kapcsolódó írás: Darren Shan interjú