FőképAz előző rész végén Gaborn, a Föld Királya sikeresen megverte a férgek seregét Carris vára alatt, majd nem sokkal később egy meggondolatlan lépésének köszönhetően (Raj Ahten ellen küldte embereit) a Föld megfosztotta erejétől. A győzelem ettől még győzelem maradt, amit csak kismértékben árnyékol be az életben maradt, és hazafelé menekülő férgek tömege.

A dél felé tartó sok ezer bestia (akik között vadmágus, pengehordozó, valamint számos egyéb egyed is található) azonban puszta létszámánál fogva is veszélyt jelent az útba eső településekre, ezért minden épkézláb harcos a nyomukba ered.
A király menet közben csatlakozik hozzájuk a Farkasok szövetsége néhány tagjával, Binnesman varázslóval, a Zöld Asszonnyal és Averannal együtt. Ez utóbbi kislányról nem csupán varázslói mivolta derül ki (innen a kötet címe), hanem fontos szerepet játszik a harmadik kötetben, mivel az ő révén bővíthetjük ismereteinket a férgekről.

A Zöld Asszonnyal közösen korábban már elpusztítottak pár földmélyi bestiát, és ettek az agyukból. Ennek eredményeként megkapták azok emlékeit és tudását, ami jóval több, mint amire az embertudósok az utóbbi évszázadokban rájöttek. Mivel a Zöld Asszony nem igazán beszédes típus, így az ismeretek közlése a kislányra marad.
Averan felfedi kommunikációjuk titkát (illatokkal beszélgetnek), szervezeti felépítésüket (az összes férget az Egy Igaz Mester nevű vadmágus vezeti), céljaikat (megenni minden embert, míg vezérük összekapcsol pár pecsétet, amivel letéríti a bolygót pályájáról), és még sok más, eddig ismeretlen részletet.

De ez csupán egy része mindazon izgalmas történéseknek, amit Farland beletuszkolt a harmadik kötetbe. Gaborn és Averan tettein kívül egyaránt izgulhatunk Raj Ahten, Borenson (a király lovagja) és felesége, valamint Iome (Gaborn felesége) királynő sorsán. A harmadik rész az előzményekhez hasonlóan jól megírt fantasy történet, amelyet érdemes elolvasni.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Rúnalovagok
Rúnalovagok I-II. 
Farkasok szövetsége I-II.
Varázslónak született I-III.