Főkép

Az árván maradt Maia már több éve egy londoni magániskolában tanul, amikor gyámja meglátogatja azzal a hírrel, hogy rábukkant elhunyt szülei rokonaira Brazíliában. Ők (Carterék) elvállalják Maia nevelését, így a lány a dél-amerikai országba utazik Miss Minton társaságában, aki neki és Carterék ikerlányainak – Beatrice és Gwendolyn – a nevelőnője lesz.

A Brazíliába tartó hajón Maia megismerkedik Clovis-al, aki szintén korán árvaságra jutott. A fiú egy olyan másodosztályú színtársulat tagja, amely pénzügyi problémák miatt kénytelen elhagyni Angliát. Kiderül, hogy közös az úti céljuk, Manaus városa, mely az Amazonas mentén fekszik és nincs messze Carterék gumiültetvényétől. Megérkezve Maia-nak csalódnia kell. A felhőtlen és vidám ültetvényes élet helyett zárdai szigor várja rokonai házában. Egyetlen vigasza Miss Minton, aki tisztában van azzal, hogy Carterék csak azért fogadták be az árvát, mert a lány gyámja havonta tetemes összeget fizet nekik ezért.

Ezért a nevelőnő mindent elkövet, hogy megkönnyítse Maia életét. Sikerül elérnie, hogy a lány kijuthasson a házból, valamint elkísérheti őt a városba. Maia így összebarátkozik a Carter család szolgálatában álló indiánokkal, akik összeismertetik a vele egykorú Finn Tavernerrel. A fiú apja természetbúvár volt, aki összeismerkedett az indiánokkal; mindent megtanult tőlük, ami megtanulható az őserdőről, és indián nőt vett feleségül. Frigyükből született Finn, aki szülei halála után apja nyomdokaiba lépett.

Nem sokkal később két magánnyomozó érkezik Manaus városába. Az a feladatuk, hogy felkutassák Finn Tavernert, és hazavigyék őt nagyapja – egy dúsgazdag angol lord – birtokára. A fiúnak esze ágában sincs Angliába utazni, ezért bujkálni kényszerül. A nyomozók mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék Finnt, még jutalmat is felajánlanak annak, aki elárulja a fiú rejtekhelyét. Mivel Maia rendszeresen találkozik vele, hamarosan kíváncsiskodó tekintetek kereszttüzében találja magát. Mind a nyomozók, mind az ikrek – akiket hajt a vágy a jutalom után – gyanítják, hogy ismeri a Taverner fiút. Hogy a lassan szoruló hurokból kimeneküljenek, Finn mesteri tervet eszel ki az őt kutatók megtévesztésére. Ezzel kezdetét veszi egy olyan kaland, amelyről Maia mindig is álmodozott.

Egyszerű, kellemes, könnyed és önmagát olvastató regény Ibbotson könyve – tipikus ifjúsági olvasmány. Talán kicsit túlságosan is egyszerűnek tűnhet azok számára akik „nehezebb” művekhez szoktak, de szerintem pont ebben az egyszerűségben rejlik az a valami, ami engem is megfogott benne. Csak annyira részletesek a leírások és komplikált a cselekmény, amennyit a regény célközönsége befogadni képes.


Mindezek mellett hordoz annyi plusz információt az Amazonasról, az őserdőkről és az indiánokról, mintha valamelyik nagy utazó útleírását olvasnánk. Mindezt vegyítve a történet cselekményével egy rendkívül olvasmányos könyvet kapunk.