Főkép

Észak-Floridában vagyunk, nem messze Jacksonville városától. Éppen tárgyalás folyik, de ez alaposan eltér a megszokottól. Ugyanis egy szövetségi börtönben történik az esemény, ahol három hajdani bíró (jelenlegi elítélt) sorstársaik jogorvoslatot igénylő ügyeiben tart meghallgatást. Nem veszkődnek a tanúk és a bizonyítékok hetekig tartó vizsgálatával, az üres fecsegést pedig ki nem állhatják. A szabadlábon szerzett gyakorlatukra támaszkodva azonnal meghozzák az ítéleteket, amelyek ellen nem lehet fellebbezni, furcsamód az érintettek mégis elfogadják őket.


Ez a minden héten megismétlődő tárgyalónap az eltelt évek alatt egyfajta szertartássá vált, és kiérdemelte a börtön legszórakoztatóbb eseménye címet. A Társak (ahogy a többiek nevezik hármójukat) azonban nem ezt a tevékenységüket tartják a legfontosabb feladatuknak. A szabadulásukig hátralévő időben mindenképpen meg akarnak gazdagodni, hiszen mire évek múlva elhagyják a börtönt már mindannyian meglett férfiak lesznek, akik nem tudnak majd új életet kezdeni. A régibe visszatérni pedig esélyük sincs.

A rendelkezésükre álló szabadidőben (amiből elég sok van) a pénzszerzés börtönből végezhető módozatain gondolkodnak, s hamarosan ki is találnak valamit – leveleket írnak. No nem távmunkáról, címírásról vagy más efféle alantas dologról van szó. Meleg újságokban keresnek levelezőtársat vagy barátot, lehetőleg 40 és 50 év közötti férfit. Aki van olyan buta, hogy bedől nekik és olyanok a körülményei, azt jól megzsarolják.

Na így lehet sok pénzt keresni elitéltként.

Miközben a bíróknak kezd beindulni az üzlet, az ország éppen a soron következő elnökválasztással van elfoglalva. A kedélyeket alaposan felborzolja egy ismeretlen jelölt, aki rendkívül egyszerű programmal áll elő: a hadsereg gyenge, Amerikának nincs tekintélye a terroristák előtt, mindenki ott alázza meg a nagyhatalmat, ahol akarja. Egyetlen kiút van az elkeserítő helyzetből – megkétszerezni a hadügyi kiadásokat, minden provokációra, támadásra keményen válaszolni.


Az elnökjelölt, Aaron Lake tulajdonképpen véletlenül indul a választásokon. Találkozott a CIA főnökével, akinek sikerült meggyőznie őt a fenti állítás igazáról, valamint arról, hogy a fegyvergyártó cégek és a hadiiparban dolgozók rengeteg pénzzel támogatnák a jelölését.

Az özvegy és gyermektelen politikus nem gondolkodik sokat, s kezdetét veszi egy alaposan átgondolt kampány, amelyre valóban korlátlan mennyiségű pénzt költhetnek. Amikor pedig kevésnek bizonyulnak a reklámok, történik egy merénylet, ami ismételten Lake mondanivalóját igazolja. Csodálatosan megy minden, amikor bekövetkezik az, amire senki sem számít: Lake levelet ír egy kedves fiúnak. Talán mondanom sem kell, hogy valójában a floridai börtönben bontják ki a postát.


Hogy ebből mi lesz…

A szerző életrajza