Főkép

A pénteki napsütést az időjárás becserélte egy halom szürke felhőre, ami csapadékkal és széllel megfejelve kellemetlenné változtatta a közlekedési körülményeket. Részben ennek is köszönhető, hogy meglepően kevesen bóklásztak a könyvespultok között.


Különösen igaz volt ez a második emeletre, ahová (legalábbis akkor úgy tűnt) csak azok kaptattak fel, akik tudták miféle kincsek rejteznek ott. Mint például a Beholder Kiadó standján, ahol például a fesztiválra kiadott új Jordan kötet volt megvásárolható (Az alkony keresztútján I.). Nem messze innen a Typotex Kiadó kínálta tudományos igényű könyveit.


Jelképesen szólva számomra délben csengettek, hiszen két ír szerzőnő bemutatkozása kezdődött ekkor a harmadik Liszt teremben. Élményeim kellemesek voltak, de mivel túl sok újat nem tudnék Mezei úr tegnapi beszámolójához hozzátenni, a részletezéstől eltekintek. Bánatomra ezúttal az ír beszéd elmaradt.


Innen átrohanva még sikerült elcsípnem Szabó Magdát a nagyteremben. Idős kora ellenére is sugárzik belőle valami megfoghatatlan, önvallomását a jelenlévő hallgatóság hol csendben, hol hangos tetszésnyilvánítással fogadta. Sajnos az első magyar Antarktisz-expedíció előadásáról lemaradtam, még szerencse, hogy az utolsó Földgömbben volt egy hosszabb cikk róluk, így fogalmam volt a teljesítményükről – a személyes élmény ezúttal elmaradt. A könyvük egyébként Olvadó jövő címmel a General Press Kiadónál jelent meg.


A nagyszámú dedikáló közül mindenképpen meg kell említeni Réz András, Görög Ibolya, Frank Júlia, Huszti Péter, Ernyei Béla, Faludy György és Göncz Árpád nevét. Ez utóbbi ismételten a már szokásos rajongótábort mozgósított a helyszínre.

Azt sem hallgathatom el, hogy kora délutánra annyira felszaporodott a létszám, hogy időnként haladni is nehezen lehetett. Miután ismét gyarapítottam Verne Gyula gyűjteményemet az Unikornis kiadónál (meglepő módon az összes eddig megjelent kötet kapható volt, kár, hogy támogatóim között egyetlen bank sem szerepel, így továbbra is kénytelen vagyok egyesével vásárolni).

 

Hazafelé menet a rossz idő miatt mégsem ezt, hanem az Osiris és a Park kiadó katalógusát tanulmányoztam, melyek kivitele és alapossága kiemelkedik a többi vetélytárs közül (talán csak a Magvető-Athenaeum-Corvina-Rózsavölgyi-B+V csoportosulás vetekszik vele).